«Τσουνάμι» τροπολογιών από την κυβέρνηση δοκιμάζει την Βουλή

«Τσουνάμι» τροπολογιών από την κυβέρνηση δοκιμάζει την Βουλή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ναδίρ βυθίστηκε πάλι η νομοθετική λειτουργία της Bουλής, εξαιτίας της κυβερνητικής επιλογής να χρησιμοποιήσει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ως «όχημα» για να περάσει από την Ολομέλεια σειρά τροπολογιών, μέσω των οποίων επιχειρείται να ρυθμιστούν-διευθετηθούν πολλές υποθέσεις διαφόρων Υπουργείων.

Το νέο «τσουνάμι» τροπολογιών (έφθασαν τις 22 υπουργικές) προκάλεσε την εν μέσω διαμαρτυριών αποχώρηση από την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, αρχικώς του Ποταμιού και στη συνέχεια και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει ως αντικείμενο την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις κοινοτικής οδηγίας» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση.

«Το Προεδρείο της Βουλής έχει την ευθύνη να αποτρέπει τέτοιου είδους τσουνάμια κακής νομοθέτησης. Ως Ποτάμι αποχωρούμε. Διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την υποβάθμιση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και καλούμε το Προεδρείο της Βουλής, αλλά και την Κυβέρνηση, που επισπεύδει με αυτόν τον λάθος τρόπο, να σκεφτούν ότι όταν ήσασταν αντιπολίτευση, βγαίνατε στα κεραμίδια και πετροβολούσατε όταν βρισκόσασταν ενώπιον τέτοιων συνθηκών και τέτοιων φαινομένων κακής νομοθέτησης. Τώρα, τα έχετε κάνει ψωμοτύρι. Αποχωρούμε και καταγγέλλουμε από αυτήν την διαδικασία, είπε ο κ. Γ. Αμυράς.

«Αν συνεχιστούν να κατατίθενται τροπολογίες, θα δούμε κι εμείς τη στάση μας» είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος. Λίγη ώρα αργότερα, όταν έγινε γνωστό ότι η κατάθεση τροπολογιών συνεχιζόταν, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε εκ νέου το λόγο: «Η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Αυτή η διαδικασία, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Εμείς να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, που υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν θα το κάνουμε. Γι’ αυτό, αποχωρούμε».

«Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι σήμερα. Είναι μια διαδικασία για την οποία εγώ πραγματικά απορώ, και απευθύνομαι στους συναδέλφους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν και τη δέχονται. Νομίζω ότι ξεπερνάει τα όρια και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και της αξιοπρέπειας όλων ημών» σχολίασε ο κ. Κ.Τσιάρας (ΝΔ).

Η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου επιχείρησε να δικαιολογήσει το φαινόμενο (που ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε με εντονότατα καταγγελτικό τρόπο), υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για ολιγοήμερες θερινές διακοπές και υπάρχουν ζητήματα τα οποία «έχουν κάπως χαρακτήρα επείγοντος». Μάλιστα, προανήγγειλε και άλλες τροπολογίες για την επόμενη εβδομάδα, όταν με ουσιαστικά συνοπτικές διαδικασίες θα τεθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια τρία νομοσχέδια – των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας, και Ψηφιακής Πολιτικής.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κ.Παυλίδης χαρακτήρισε «ελάχιστο» το ζήτημα: «Εγώ θα υιοθετήσω τη λογική των έκτακτων τροπολογιών, με την έννοια ότι οι ημερολογιακές λήξεις ίσως καθορίζουν και μια ανάγκη κάποιων διοικητικών ή άλλων νομοθετικών λειτουργιών, οι οποίες αντικειμενικά, με τη θερινή λήξη της Βουλής, θα πρέπει να υιοθετηθούν αν υπάρχουν κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες» είπε.

Πέραν των υπουργικών, από χθες κατατίθενται και βουλευτικές τροπολογίες μέσω των οποίων επίσης επιχειρείται η διευθέτηση διαφόρων υποθέσεων. Μεταξύ αυτών, χθες ξεχώρισε η τροπολογία που συνυπογράφουν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ (Π.Σκουρολιάκος), ΑΝΕΛ (Γ.Λαζαρίδης) και Ενωση Κεντρώων (Ι.Σαρίδης), και η οποία αφορά τα ακίνητα των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους που βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός του Αγίου Ορους. Από τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η συγκεκριμένη τροπολογία, προκύπτει ότι οι βουλευτές ζητούν να «καθαρίσουν» παλαιές υποθέσεις φόρου ακίνητης περιουσίας και ενιαίου τέλους ακινήτων που δεν είχαν φθάσει σε στάδιο καταλογισμού, για ακίνητα των μονών του Αγίου Ορους ανά την Ελλάδα.

Η συζήτηση συνεχίζεται το πρωί της Παρασκευής και ουδείς ήταν σε θέση να πει εάν κατατεθούν ή όχι και άλλες τροπολογίες έως τη στιγμή της ψηφοφορίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή