Χωρίς έλεγχο η επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ για εταιρείες

Χωρίς έλεγχο η επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ για εταιρείες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, χωρίς έλεγχο για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στόχος, όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, είναι η τόνωση της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50.000 επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, μειώνοντας αισθητά το στοκ των εκκρεμών επιστροφών φόρων, που ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, με άλλες τροπολογίες ορίζεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2018. Δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 5 δόσεις, ενώ αφορολόγητα θα είναι τα κέρδη που θα μοιράζει όταν ξεκινήσει η λοταρία των ηλεκτρονικών αποδείξεων στους τυχερούς φορολογουμένους που πραγματοποιούν πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Ειδικότερα:

Επιστροφές φόρων. Εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ θα διενεργούνται άμεσα, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσόν ανέρχεται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Και για τις επιστροφές αυτές πάντως, «δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται», με βάση κριτήρια επικινδυνότητας.

Λοταρία αποδείξεων. Απαλλάσσονται από τον φόρο κερδών από τυχερά παίγνια τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που θα προσφέρονται όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η προτεινόμενη απαλλαγή θεσπίζεται δεδομένου ότι τα έπαθλα της λοταρίας χορηγούνται ως κίνητρο από το Δημόσιο και συνεπώς η τυχόν επιβολή φόρου θα καταστρατηγούσε τον λόγο της θέσπισής τους.

ΕΝΦΙΑ. Πληρωμή σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.

Αγρότες. Παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, από 1.8.2017 μέχρι 31.10.2017, χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμου υποβολής, λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης των σχετικών με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες κωδικών (037 και 038 του εντύπου Ε1). Αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, χωρίς υπαιτιότητα των φορολογουμένων, εξαιτίας του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του έτους 2016, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπεραξία από μεταβίβαση τίτλων. Παύουν να φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα τα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μη οργανωμένη αγορά και τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα. Εφεξής το προκύπτον εισόδημα από τις πράξεις αυτές φορολογείται ως υπεραξία από τη μεταβίβαση των τίτλων αυτών. Αυτό ισχύει και για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή