Αλ. Τσίπρας: Προτεραιότητα η ανάπτυξη

Αλ. Τσίπρας: Προτεραιότητα η ανάπτυξη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνώνυμο της εθνικής κυριαρχίας χαρακτήρισε χθες τον στόχο της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στο 2ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λαμία, από το βήμα του οποίου απευθύνθηκε σε τοπικούς φορείς και παράγοντες, ανάμεσά τους και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, που έκανε μια μικρή εισήγηση. «Ο στόχος της ανάπτυξης αφορά την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, την εθνική μας κυριαρχία, την ευημερία του λαού μας, τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η χάραξη νέων αναπτυξιακών δρόμων «απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες, ευρύτητα αντιλήψεων και πολιτικών σχεδιασμών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε στη Λαμία συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών (Γ. Σταθάκης, Εφη Αχτσιόγλου, Γ. Σπίρτζης), η ζωτική σημασία που έχει για τη χώρα η επιστροφή στην ανάπτυξη την τοποθετεί στο επίκεντρο μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας. Οπως είπε, «δεν θα καταργηθούν οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές» και ζήτησε να υπάρξει περιθώριο για συνεννόηση (και όχι συμφωνία, όπως διευκρίνισε) σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την παρουσία του στη Λαμία ενώπιον ανοικτού ακροατηρίου «δίχως κομματικό πρόσημο», ως ένδειξη βούλησης να μάθει και να συνθέσει με τις τοπικές δυνάμεις. «Βρισκόμαστε, τελικά, μπροστά στην επόμενη μέρα που έρχεται, στην ίδια μεριά της βάρκας. Καθόμαστε στο ίδιο κλαρί. Πρέπει να σταματήσουμε να το πριονίζουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, που νωρίτερα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των σωματείων εργαζομένων της Λάρκο, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει κρατική την επιχείρηση.

«Δίκαιη ανάπτυξη»

Ο πρωθυπουργός έθιξε, για ακόμη μία φορά, το ζήτημα της «δίκαιης ανάπτυξης». Οπως είπε, «η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα ακουμπήσει τους καθημερινούς ανθρώπους. Δεν θα ακουμπήσει κυρίως αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης». Και επανέλαβε ότι προτεραιότητα στην κατανομή «των πόρων και των ωφελημάτων» θα πρέπει να έχουν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στη διάρκεια της κρίσης. «Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα σχεδίου, δουλειάς και συνεννόησης», είπε ο πρωθυπουργός, αλλά «είναι και θέμα δικαιοσύνης, δημοκρατίας, εμπέδωσης αισθήματος αλληλεγγύης και ασφάλειας». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η κυβέρνηση θα προωθήσει «τάχιστα μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία, την Παιδεία, στις σχέσεις κράτους – πολίτη και την «ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αναδείξουν και τις διαφορές της δικής του κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τονίζοντας ότι «θα αδικούσαμε τον στόχο της ανάπτυξης αν συνεχίζαμε με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόστηκαν από αυτούς που εφαρμόστηκαν και μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής».

Ως προς τις δυνατότητες που θα αποκτήσουν οι κατά τόπους περιφέρειες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί από την Κομισιόν τη διεύρυνση με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες των κριτηρίων κατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, «προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα» τις συνέργειες μεταξύ νέων και παλαιότερων επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή και ερευνητικών ιδρυμάτων. Και αναφέρθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες που, όπως είπε, άρχισαν να λαμβάνονται επί των ημερών του, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «σειρά οδικών έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή