Προληπτική καταγγελία από τη Λευκωσία

Προληπτική καταγγελία από τη Λευκωσία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επέκταση των ορίων της τουρκικής κατοχής θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία πιθανό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, κάτι που ανακοινώθηκε χθες ως πρόθεση από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ηδη, η Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται την αντίδρασή της και όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, η Λευκωσία θα καταγγείλει προληπτικά τις τουρκικές προθέσεις. Ο κ. Κασουλίδης περιέγραψε, επίσης, (ΡΙΚ) ως υποκριτική την απόφαση του τουρκοκυπριακού καθεστώτος για επιστροφή των Μαρωνιτών σε τρία χωριά, τονίζοντας ότι αν ενδιαφέρονταν πραγματικά, θα προωθούσε την επαναφορά τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Από την ελληνοκυπριακή πλευρά, οι τουρκικές κινήσεις γίνονται αντιληπτές ως προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων που θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τη θέση της Λευκωσίας σε πιθανότητα εκ νέου έναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Μάλιστα, η επιστροφή των Μαρωνιτών γίνεται αντιληπτή ως πρόβα για το Βαρώσι, αν και τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα από κάθε άποψη.

Από τη Λευκωσία γνωστοποιήθηκε, επίσης, χθες ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. «Η Ε.Ε. παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ιστορικοί δεσμοί των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να εδραιωθούν περαιτέρω. Οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, διότι η Ε.Ε. προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη και ευημερία για τις δύο κοινότητες και τη χώρα, αλλά και για σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιούνκερ και επιβεβαίωσε «την αδιάλειπτη στήριξη της Επιτροπής στη συνέχιση των συνομιλιών».

«Αναληθείς αναφορές»

Στη Λευκωσία υπήρχε χθες ενόχληση για τις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την υποτιθέμενη στάση του κ. Αναστασιάδη στο Κραν-Μοντανά. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόβλημα για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις δεν ήταν οι παράμετροι του ΟΗΕ «αλλά η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων», ενώ πρόσθεσε πως σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο κ. Αναστασιάδης του εκμυστηρεύθηκε ότι δεν ήταν έτοιμος για λύση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης αντέδρασε άμεσα, κατηγορώντας τον κ. Ακιντζί ότι «προβάλλει διαστρεβλωτικές και αναληθείς αναφορές». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «θα ήταν προτιμότερο αν ο κ. Ακιντζί, αντί να προβαίνει σε τέτοιες ανυπόστατες αναφορές, να προβληματιστεί κατά πόσον βοηθά την τουρκοκυπριακή κοινότητα με την όλη στάση του, αλλά και πώς πραγματικά διασφαλίζει το μέλλον των Τουρκοκυπρίων με προσεγγίσεις που συνάδουν πλήρως με αυτές της Τουρκίας». Ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε, επίσης, πρόσκληση προς τον κ. Ακιντζί «αν πραγματικά επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε.», τότε να πείσει την Αγκυρα να ανταποκριθεί στην τελευταία πρόσκληση του κ. Αναστασιάδη για διαπραγματεύσεις εντός αυτού του ορισμένου πλαισίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή