ΚΟΣΜΟΣ

Κρατικοποίηση των γαλλικών ναυπηγείων STX

REUTERS

Στα ναυπηγεία της STX France του Σεν Ναζέρ είχε ναυπηγηθεί το 2014 το πλοίο αμφίβιων αποστολών τύπου Mistral.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ. Την προσωρινή κρατικοποίηση των ναυπηγείων STX του Σεν Ναζέρ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την επιχείρηση μακριά από τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Fincantieri. Το γαλλικό κράτος, που διέθετε ήδη ποσοστό 33% των ναυπηγείων, επέλεξε να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησής του, χαρακτηρίζοντας «προβληματικό» τον Ιταλό επενδυτή.

«Η απόφαση άσκησης του δικαιώματος προτίμησής μας αποτελεί προσωρινή επιλογή, η οποία θα μας δώσει χρόνο για νέα διαπραγμάτευση και ευνοϊκότερη συμφωνία. Τα ναυπηγεία του Σεν Ναζέρ δεν πρόκειται να παραμείνουν κρατικά για πολύ ακόμη. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι η κρατικοποίηση των ναυπηγείων θα κοστίσει στο κράτος μόλις 80 εκατ. ευρώ», είπε χθες το μεσημέρι ο κ. Λεμέρ.

Χωρίς κρατική παρέμβαση, το σύνολο των εγκαταστάσεων της STX θα περιέρχετο το Σάββατο το πρωί υπό τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Fincantieri, πρώτος σε ναυπηγήσεις πλοίων στην Ευρώπη. Από τα ναυπηγεία του Σεν Ναζέρ, στις ακτές του Ατλαντικού, καθελκύσθηκαν πλοία - θρύλοι όπως το υπερωκεάνια «France» και «Queen Mary 2».

Η πτώχευση του νοτιοκορεατικού ομίλου, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων STX, όμως, στα μέσα του 2016, επέτρεψε στον ιταλικό όμιλο να εξαγοράσει τον ιστορικό του ανταγωνιστή, έναντι 79,5 εκατ. ευρώ για ποσοστό 66,6% των μετοχών του.

Θετικά σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση της κρατικοποίησης των ναυπηγείων σε μερίδα της γαλλικής Αριστεράς. Την πρωτοβουλία του γαλλικού κράτους επαίνεσε χθες ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας και ηγετική φυσιογνωμία της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, Αρνό Μοντερμπούρ, ο οποίος είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εθνικοποιήσει τη χαλυβουργία της Φλοράνζ στη Μοζέλ.

«Η βιομηχανική και στρατηγική σημασία των ναυπηγείων δικαιολογεί απόλυτα το κρατικό ενδιαφέρον», είπε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών, Μπορίς Βαλό.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ