Ξενοφοβική «ναυμαχία» στην Κύπρο

Ξενοφοβική «ναυμαχία» στην Κύπρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Ενα πλοίο ξενοφοβικής οργάνωσης, το οποίο είχε στόχο μια εκστρατεία για την προστασία των ευρωπαϊκών ακτών, κρατείται από τις τουρκοκυπριακές αρχές, ενώ ερευνάται η κατάσταση του πληρώματος που αποτελείται από πολίτες της Σρι Λάνκα αιτούντες άσυλο. Μέλη του κινήματος των «Ταυτοτιστών» (Identitatrians) που διεκδικεί την προστασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας από τη μαζική εισροή μεταναστών ναύλωσε την περασμένη εβδομάδα το «C-Star» και άρχισε να πλέει προς τις ακτές της Λιβύης για να επιθεωρήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της χώρας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις τουρκοκυπριακές αρχές, το πλοίο αναχαιτίστηκε ανοιχτά της Κύπρου επειδή δεν ήταν σαφές αν οι ναύτες του ήταν εκπαιδευόμενοι ή μετανάστες. Πέντε εξ αυτών ζήτησαν έκτοτε άσυλο. Στο λιμάνι της Αμμοχώστου οι Αρχές ενημερώθηκαν ότι 20 άτομα εκ Σρι Λάνκας ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και επρόκειτο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από το αεροδρόμιο Ερτσάν των Κατεχόμενων. Ωστόσο, ανέφεραν ότι είχαν πληρώσει ο καθένας 10.000 ευρώ για να μεταβούν στην Ιταλία. Σύμφωνα με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι μετανάστες δεν ήταν καν ναυτικοί. Οι «Ταυτοτιστές» αμφισβήτησαν την εκδοχή τους και κατήγγειλαν πως ΜΚΟ πλησίασαν τους εκπαιδευόμενους και τους πρότειναν να παραμείνουν στην Ευρώπη και να ζητήσουν άσυλο, με αντάλλαγμα χρήματα και υποσχέσεις. «Δεκαπέντε εξ αυτών αρνήθηκαν, πέντε δέχθηκαν αυτού του είδους την εξαγορά και τώρα κατηγορούν ψευδώς τον ιδιοκτήτη του πλοίου», είπε από την πλευρά του το ξενοφοβικό κίνημα, το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη διογκούμενη δυσαρέσκεια, ειδικά στην Ιταλία, για τη μετανάστευση από τη Β. Αφρική.

Προδιαχείριση αιτήσεων

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γαλλία σχεδιάζει να «δημιουργήσει από αυτό το καλοκαίρι hotspots στη Λιβύη», κέντρα εξέτασης αιτήσεων ασύλου, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν στη Λιβύη hotspots, ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν τους κινδύνους, καθώς δεν είναι όλοι επιλέξιμοι για άσυλο. Τους ανθρώπους θα τους ψάχνουμε. Υπολογίζω να γίνει από αυτό το καλοκαίρι», με ή χωρίς την Ευρώπη, πρόσθεσε, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Ορλεάνη. «Θέλω να στείλω αποστολές του Ofpra (γαλλικό γραφείο προστασίας προσφύγων και απάτριδων) στα ιταλικά hotspots και είμαι έτοιμος να στείλω αποστολές στη Λιβύη», είπε, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στον Νίγηρα. «Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ επιφυλακτικές, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με την Ευρώπη, αλλά εμείς, η Γαλλία, θα το κάνουμε», πρόσθεσε. «Πρέπει ωστόσο να υπάρξουν οι –κατάλληλες– συνθήκες ασφαλείας, που σήμερα δεν υφίστανται», είπε ο Μακρόν, εξηγώντας πως «ο σκοπός είναι να διασφαλίζουμε μια προδιαχείριση των αιτήσεων αντί να αφήνουμε τους ανθρώπους να διαπλέουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή