Το Μπόινγκ της αεροπειρατείας του 1977 σε μουσείο

Το Μπόινγκ της αεροπειρατείας του 1977 σε μουσείο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα Μπόινγκ 737 το οποίο είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας από παλαιστινιακή οργάνωση για λογαριασμό της γερμανικής τρομοκρατικής «Φράξιας Κόκκινος Στρατός» (RAF), γνωστής και ως Μπάαντερ-Μάινχοφ πριν από 40 χρόνια επαναπατρίζεται σε γερμανικό μουσείο του Φριντριχσχάφεν στη νότια Γερμανία. Το μουσείο Ντορνίρ ανακοίνωσε χθες ότι το αεροπλάνο αναμένεται να φτάσει στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αεροδρόμιο Φορταλέζα της Βραζιλίας και προκειμένου να μεταφερθεί στη Γερμανία θα πρέπει πρώτα να αποσυναρμολογηθεί.

Τον Οκτώβριο του 1977 μια παλαιστινιακή οργάνωση κατέλαβε το αεροσκάφος ζητώντας την απελευθέρωση μελών της RAF στο αποκορύφωμα αυτό που αποκαλείται «γερμανικό φθινόπωρο» της ακροαριστερής βίας. Γερμανοί κομάντος εισέβαλαν στο αεροσκάφος στο Μογκαντίσου, σκότωσαν τρεις από τους αεροπειρατές και απελευθέρωσαν τους ομήρους. Μια μέρα αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου, οι Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Εσλιν και Καρλ Ράσπε, η ηγεσία της οργάνωσης, εντοπίζονται νεκροί στα κελιά τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Σταμχάιμ. Στο ίδιο συμβόλαιο αυτοκτονίας συμμετείχε και η Ιρμγκαρντ Μέλερ, η οποία όμως δεν πετυχαίνει στην απόπειρά της και διασώζεται με βαριά τραύματα από μαχαίρι. Είχε προηγηθεί η αυτοκτονία της Ουλρίκε Μάινχοφ το 1976 στις ίδιες φυλακές, αν και η εκδοχή της αυτοκτονίας έχει αμφισβητηθεί έντονα. Το μυστήριο των λευκών κελιών έχει πυροδοτήσει κατά το παρελθόν μεγάλες συζητήσεις, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι πρωτεργάτες της οργάνωσης παρακολουθούνταν στη διάρκεια της κράτησής τους από τις τότε δυτικογερμανικές αρχές.

Το γερμανικό YΠΕΞ αγόρασε το αεροπλάνο από διαχειριστή του αεροδρομίου στη Βραζιλία, καθώς όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αποτελεί ένα σύμβολο ότι η χώρα δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία.                   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή