Μεγάλη αύξηση κερδών για Shell, Total, Statoil το δεύτερο τρίμηνο

Μεγάλη αύξηση κερδών για Shell, Total, Statoil το δεύτερο τρίμηνο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερες μέρες έχουν ξημερώσει για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών της Ευρώπης, οι οποίες, ύστερα από τρία δύσκολα χρόνια, εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση κερδών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών τους όσο και στην έστω και ασταθή ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, οι Royal Dutch Shell, Total και Statoil εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις στις ταμειακές ροές τους από τις δραστηριότητές τους το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, φθάνοντας τα 41 δισ. δολάρια από τα 17 δισ. δολάρια πέρυσι. Τα κέρδη τους υπερσκέλισαν τις προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου, γεγονός που σημαίνει ότι όλες μπορούν με άνεση να καταβάλουν μερίσματα, περιορίζοντας παράλληλα το χρέος τους.

Κορυφαία μεταξύ των τριών ανωτέρω είναι η Shell, η οποία υπερτριπλασίασε τα κέρδη της εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο. Βοηθητικά λειτούργησαν τα κέρδη από τις πετροχημικές δραστηριότητες και τη διύλιση, καθώς και η κατά 16% αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Κατά τον Κόλιν Σμιθ, διευθυντή του τμήματος ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Panmure Gordon, «τα οικονομικά τους αποτελέσματα αποδεικνύουν πως κινούνται πλέον σε νέα επίπεδα κερδοφορίας στα 50 δολάρια το βαρέλι». Οι ταμειακές ροές της Shell για το πρώτο εξάμηνο επταπλασιάστηκαν, έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της BG Gordon με τίμημα 54 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελπίδες των επενδυτών αναπτερώθηκαν στις αρχές της χρονιάς, μετά τη συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου τον Ιανουάριο ενισχύθηκε πέραν των 58 δολαρίων το βαρέλι, όταν το 2016 είχε φθάσει στα 27 δολάρια το βαρέλι. Το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, το πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο υποχώρησε και πάλι στα 50 δολάρια το βαρέλι, λόγω αύξησης της παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ.

Ο Χανς Τζάκομπ Χέγκε, γενικός οικονομικός διευθυντής της Statoil, προσβλέπει σε αύξηση τιμών προς τα τέλος της χρονιάς, αν και η Total επισημαίνει ότι οι τιμές δεν θα παύσουν να είναι ασταθείς, εξαιτίας των υψηλών αποθεμάτων παγκοσμίως. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των πετρελαϊκών ομίλων δεσμεύονται να ακολουθήσουν την πολιτική ελέγχου των δαπανών. «Το εξωτερικό περιβάλλον σχετικά με τις τιμές και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα μάς αναγκάζουν να είμαστε πειθαρχημένοι», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπέρντεν. Τέλος, ο επικεφαλής της Total Πατρίκ Πουαγιέν δηλώνει έτοιμος να εκμεταλλευθεί τα χαμηλά κόστη στον κλάδο, να κάνει εξαγορές και να εγκαινιάσει νέα έργα, προσδοκώντας υψηλά κέρδη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή