Συνάντηση Σαμαρά με Λι Κετσιάνγκ και ΥΠΕΞ Κίνας

Συνάντηση Σαμαρά με Λι Κετσιάνγκ και ΥΠΕΞ Κίνας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πεκίνο έπειτα από επίσημη πρόσκληση του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο της επίσκεψης την συζήτηση πάνω σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων.

Στη συνάντηση που έγινε με τον Κινέζο πρωθυπουργό και στην οποία παρέστησαν και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Πρώτον, για τα ζητήματα της νέας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κίνας η οποία δίνει έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών, στον τομέα ICT (Information Communication Technology) καθώς και στην τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης εντός της Κίνας. Δεύτερον, για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση σε παλιές και νέες επενδύσεις, όπως της Cosco. Τρίτον, για τα ζητήματα της πορείας της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης και τέταρτον, για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.

Ο κ. Σαμαράς, ήδη από την περίοδο της πρωθυπουργίας του, είχε αναπτύξει ιδιαιτέρως στενούς δεσμούς με την υπερδύναμη της Ασίας, καθώς είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο και ως πρωθυπουργός τον Μάιο του 2013. Τότε, συνοδευόμενος από ένα μεγάλο κλιμάκιο υπουργών και επιχειρηματιών είχε αναζητήσει προοπτικές συνεργασίας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, του τουρισμού αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ενδυνάμωση σχέσεων

Τον Ιανουάριο του 2015 οι σινοελληνικές σχέσεις ενδυναμώθηκαν περαιτέρω με την επένδυση ύψους 230 εκατ. της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Τότε, στην εκδήλωση στον λιμένα Πειραιώς είχαν παραστεί υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ διά του Κινέζου πρέσβη Τζόου Σιαολί είχε χαιρετίσει την επένδυση, τονίζοντας πως θα είναι εφαλτήριο νέων οικονομικών δρόμων μεταξύ Κίνας και Ελλάδος.

Η στενή σχέση που αναπτύχθηκε τότε, είναι και η αιτία της σημερινής πρόσκλησης του Κινέζου πρωθυπουργού προς τον κ. Σαμαρά, αποτυπώνοντας την εκτίμηση προς το πρόσωπό του. Η επίσκεψη μάλιστα περιελάμβανε, ως ένδειξη υψηλής τιμής, δείπνο προς τιμήν του ζεύγους Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγο του, σε ειδική αίθουσα στην αυτοκρατορική «Απαγορευμένη Πόλη» της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή