Πακιστάν: To Ανώτατο Δικαστήριο καθαίρεσε τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ

Πακιστάν: To Ανώτατο Δικαστήριο καθαίρεσε τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν καθέρεσε τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, μετά από έρευνα που διεξήχθη εις βάρος του για διαφθορά σε σχέση με τον οικογενειακό του πλούτο, δίνοντας άδοξο τέλος στην τρίτη πρωθυπουργική του θητεία. 

Στο άκουσμα της καθαίρεσης, ο 67χρονος Σαρίφ υπέβαλε την παραίτηση του, εγκαταλείποντας για άλλη μία φορά το αξίωμα του, όπως είχε κάνει το 1993, πάλι λόγω κατηγοριών για διαφθορά, και το 1999, όταν η κυβέρνηση του ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα. 

Συγκεκριμένα, το κορυφαίο δικαστικό σώμα της χώρας προχώρησε στην καθαίρεση του Σαρίφ, όταν η ερευνητική επιτροπή που είχε επιφορτιστεί με την έρευνα για τα οικονομικά του ιδίου και της οικογένειας του, αποφάνθηκε ότι η τελευταία δεν μπορούσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το μέγεθος του πλούτου της. Επιπλέον, το δικαστήριο διέταξε έρευνα για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και της οικογένειας του. 

Με άλλα λόγια, η ερευνητική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από πολίτες και στρατιωτικούς, διαπίστωσε στην έκθεσή της ότι υπήρχε «σημαντική ασυμφωνία» ανάμεσα στα εισοδήματα της οικογένειας Σαρίφ και στον τρόπο ζωής της.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πρωθυπουργός φέρεται να απέκρυψε την αλήθεια για τις εταιρείες και τα ακίνητα που κατείχαν μέσω συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρείες τα παιδιά του, κατηγορία την οποία ωστόσο αρνούνται σθεναρά.

Υπό έρευνα είναι τρία από τα τέσσερα παιδιά του, οι γιοι του Χασάν και Χουσεΐν και η κόρη του Μαριάμ Ναουάζ, που εμφανίζεται ως πολιτική διάδοχός του. Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης, η οποία αποτελεί μία κουκίδα του ευρύτερου σκάνδαλου των Panama Papers, είναι η αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, τις οποίες κατέχει η οικογένεια Σαρίφ μέσω υπεράκτιων εταιρειών που διαχειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά.

«Δεν δικαιούται να είναι πλέον ένα τίμιο μέλος του κοινοβουλίου και σταματά να κατέχει το αξίωμα του πρωθυπουργού», δήλωσε ο δικαστής Ετζάζ Αφζάλ Καν. 

Eντούτοις, ο Σαρίφ αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία, απορρίπτοντας την έρευνα εναντίον του ως ανακριβής και κατευθυνόμενη. Ομοίως, οι σύμμαχοι κάνουν λόγο για συνωμοσία εναντίον του, η οποία είχε απώτερο σκόπο την εκθρόνηση του. «Αυτό δεν είναι λογοδοσία, είναι εκδίκηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας υπουργός της κυβέρνησης, ένω ένας άλλος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά κατά της δημοκρατίας».  

Εντούτοις, καθώς το κόμμα του διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται να ορίσει άμεσα τον αντικαταστάτη του. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή