POS: Τα εγκατέστησαν, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν

POS: Τα εγκατέστησαν, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη είναι η χρήση των τερματικών για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες από τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών που έσπευσαν λόγω της υποχρέωσης εγκατάστασης να προμηθευθούν POS τους τελευταίους μήνες.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τις τράπεζες, με βάση τα οποία μόλις ένας στους είκοσι δικηγόρους και ένας στους τέσσερις γιατρούς από αυτούς που εγκατέστησαν τερματικά το τελευταίο τρίμηνο, πραγματοποίησε έστω μια συναλλαγή το συγκεκριμένο διάστημα. Από τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν την τάση τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τους οποίους κορυφώθηκε η ζήτηση για εγκατάσταση POS, προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών από τις κατηγορίες στις οποίες εντοπίζεται υψηλή φοροδιαφυγή, τοποθέτησε POS προκειμένου να είναι σύννομος και να αποφύγει το πρόστιμο και όχι γιατί έχει διάθεση να το χρησιμοποιήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των βασικών κατηγοριών εμπόρων ή επαγγελματιών που εγκατέστησαν POS το τελευταίο τρίμηνο ή τετράμηνο, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί παρουσιάζουν τη μικρότερη χρήση, με ποσοστό μόλις 5% (δηλαδή ένας στους είκοσι το επίμαχο διάστημα έκανε μία τουλάχιστον συναλλαγή μέσω του τερματικού). Ακολουθούν οι λογιστές με ποσοστό 15%, τα ΤΑΧΙ με 20%, ενώ στο 20% περιορίζεται η χρήση των τερματικών και από τους ηλεκτρολόγους και τους υδραυλικούς. Στους τελευταίους, μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλος αριθμός να έχει κλείσει τα βιβλία του και να εργάζεται ουσιαστικά παράνομα και έτσι ακόμη και το 20% που εμφανίζεται ως ποσοστό χρήσης, δηλαδή ένας στους πέντε, να μη θεωρείται αντιπροσωπευτικό.

Το ποσοστό χρήσης στους γιατρούς διαμορφώνεται κοντά στο 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις. Αντίστοιχο είναι για τα κομμωτήρια, ενώ σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία το ποσοστό φθάνει το 30% και στα συνεργεία το 35%. Υψηλότερα και συγκεκριμένα στο 60% είναι η χρήση των τερματικών στα καταστήματα ένδυσης –πλην των πολυκαταστημάτων που η χρήση φθάνει το 90%– ενώ στα φαρμακεία η χρήση φθάνει το 70%, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν μεταξύ αυτών που εμφανίζουν ικανοποιητικά ποσοστά διείσδυσης.

Ετσι, με δεδομένο ότι η διείσδυση των τερματικών, δηλαδή η δυνατότητα αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, έχει καλύψει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς και τα εγκατεστημένα POS εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 2017 ακόμη και τις 500.000, ζητούμενο πλέον αποτελεί η χρήση τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να μετατραπούν σε ένα διακοσμητικό αντικείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή