Διαβήτης και καλοκαίρι: Ξένοιαστες στιγμές χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα

Διαβήτης και καλοκαίρι: Ξένοιαστες στιγμές χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβήτης και καλοκαίρι: Ξένοιαστες στιγμές χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα-1

Μια από τις πιο σημαντικές επιπλοκές του καλοκαιριού στην υγεία του ατόμου με διαβήτη – όσο περίεργο και αν φαίνεται – είναι η έλλειψη προγράμματος. Στις θερινές διακοπές χαλαρώνουμε και βγαίνουμε εκ των πραγμάτων εκτός προγράμματος χάνοντας αρκετές φορές ακόμα και την αίσθηση του χρόνου. Ωστόσο, αν έχετε διαβήτη η συνακόλουθη πιθανή αμέλεια της τακτικής παρακολούθησης της γλυκόζης δημιουργεί το ρίσκο για υπογλυκαιμία,  ειδικά όταν έχετε αυξημένη δραστηριότητα στην παραλία, όπως για παράδειγμα κολύμβηση για πολύ ώρα, κάτι αναμενόμενο εν μέσω διακοπών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επίσης δεν βοηθούν καθώς ενισχύεται η επικινδυνότητα της αφυδάτωσης, ενώ μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης και να αυξήσουν την απορρόφηση ινσουλίνης (αν παίρνετε). Ολα αυτά μας δείχνουν ότι όσοι έχουν διαβήτη όχι μόνο δεν πρέπει να παραμελούν τον ελέγχο του σακχάρου αλλά ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πιο συχνά το καλοκαίρι ώστε να μείνουν ασφαλείς και ήρεμοι ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες.

Διαβήτης και καλοκαίρι: Ξένοιαστες στιγμές χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα-2

Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου με το γνωστό τρύπημα στα δάκτυλα είναι μια “άβολη” διαδικασία, καθώς δεν είναι ούτε διακριτική ούτε εύκολη ειδικά όταν βρίσκεστε με κόσμο ή εκτός σπιτιού, κάτι που είθισται να συμβαίνει αρκετά το καλοκαίρι. Λύση σε αυτό δίνει το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre, το οποίο χάρη στην τεχνολογία Flash και με τη χρήση ενός διακριτικού αισθητήρα μεγέθους όσο ένα νόμισμα των 2€, επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης τους χωρίς τρυπήματα στα δάκτυλα. Παντού, γρήγορα και διακριτικά.

Ο αισθητήρας που είναι ανθεκτικός στο νερό (όταν βυθίζεται μέχρι το 1 μέτρο και για διάρκεια μέχρι 30 λεπτά), τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα, μετράει αυτόματα τη γλυκόζη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Με κάθε σάρωση, το άτομο με διαβήτη μπορεί να δει την τρέχουσα ένδειξη γλυκόζης, ένα ιστορικό των τελευταίων 8 ωρών και ένα βέλος τάσης που δείχνει εάν η γλυκόζη τείνει να αυξηθεί, να μειωθεί ή να παραμείνει σταθερή. Έτσι, η ανάγκη για τακτικό αυτοέλεγχο και για αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη καλύπτεται, καθώς το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre αναλαμβάνει δράση, επιτρέποντας στα άτομα με διαβήτη να απολαύσουν το καλοκαίρι και τις διακοπές τους ελεύθερα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή