Υπό όρους η χορήγηση «ξένου γάλακτος» στα μαιευτήρια

Υπό όρους η χορήγηση «ξένου γάλακτος» στα μαιευτήρια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο κατόπιν έγγραφης αιτιολόγησης από τον παιδίατρο ή έγγραφης συναίνεσης της νέας μητέρας θα μπορεί να γίνεται η χορήγηση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος στα νεογνά, εντός των νοσοκομείων. Με εγκύκλιό τους προς τα νοσοκομεία –δημόσια και ιδιωτικά– της χώρας, το υπουργείο Υγείας δίνει σαφείς οδηγίες για τις προϋποθέσεις χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος σε μια προσπάθεια να θέσει προ των ευθυνών τους γιατρούς και μητέρες και να προωθήσει τον μητρικό θηλασμό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στον τομέα του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας, με τα ποσοστά μητέρων που θηλάζουν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο να έχουν αυξηθεί από περίπου 1% που ήταν το 2009 (μελέτη Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού), σε 30% τον Δεκέμβριο του 2014 (έρευνα ΕΛΣΤΑΤ).

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε προς υλοποίηση υπουργικής απόφασης, η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των δημόσιων πανεπιστημιακών νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών της χώρας επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας. Στους αποδεκτούς ιατρικούς λόγους περιλαμβάνονται οι προωρότητα και αδυναμία χορήγησης μητρικού γάλακτος, σοβαρή νεογνική υπογλυκαιμία, διαταραχή του μεταβολισμού, σημαντική αφυδάτωση του νεογνού, ενδεχόμενη σοβαρή ασθένεια της μητέρας και λήψη φαρμάκων της μητέρας. Στις περιπτώσεις αυτές, η/ο παιδίατρος συμπληρώνει και υπογράφει ειδικό έντυπο με την αιτιολόγηση της χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, ενώ ενημερώνει σχετικά και τη μητέρα, η οποία επίσης υπογράφει έγγραφο συναίνεσης σε αυτή την πράξη. Εξαίρεση αποτελούν οι επείγουσες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορεί να ληφθεί η κατάλληλη συναίνεση και ταυτόχρονα κινδυνεύει η ζωή του νεογνού.

Στην περίπτωση που η ίδια η μητέρα δεν επιθυμεί να θηλάσει, τότε υπογράφει το ειδικό έντυπο, αφού ωστόσο έχει προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση από τον παιδίατρο ή τη μαία για τα πλεονεκτήματα και τις ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού στην υγεία και στην ανάπτυξη του μωρού, καθώς και στην υγεία της μητέρας. Αξίζει να τονιστεί ότι τόσο η έγγραφη αιτιολόγηση του παιδιάτρου για την ανάγκη χορήγησης υποκατάστατου μητρικού γάλακτος όσο και η έγγραφη συναίνεση της μητέρας θα φυλάσσονται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας.

Με αφορμή τις νέες οδηγίες, το υπουργείο υπενθυμίζει προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους περιορισμούς που ισχύουν για τη διαφήμιση-προώθηση των παρασκευασμάτων για βρέφη εντός των μονάδων Υγείας. Σύμφωνα με αυτούς, δεν επιτρέπονται εντός των νοσοκομείων η προσφορά δειγμάτων, κουπονιών «εκπτώσεων», διαφημιστικών δώρων, καθώς και οι ειδικές επιδείξεις και πωλήσεις προς τις εγκύους, τις μητέρες ή τα μέλη των οικογενειών τους, από διανομείς των προϊόντων ή εργαζομένους στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή