Το στεγαστικό των Ρομά επί τάπητος

Το στεγαστικό των Ρομά επί τάπητος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να μην αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς». Αυτό είναι το εύλογο αίτημα των Ελλήνων Ρομά, που με θλίψη διαπιστώνουν για άλλη μία φορά ότι η πολιτεία τούς παρακάμπτει. «Την Τρίτη το βράδυ ψηφίστηκε βεβιασμένα από τη Βουλή μια εκπρόθεσμη τροπολογία που αφορά την “προσωρινή” μετεγκατάσταση Ρομά και την κατασκευή 70 συνολικά νέων καταυλισμών», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αντώνης Μπατζαλής, ειδικός γραμματέας της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ. «Χαιρετίζουμε φυσικά την πρωτοβουλία και αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις των εισηγητών», διευκρινίζει ο ίδιος. Ομως, «αντιτίθεται τόσο στην ευρωπαϊκή οδηγία όσο και στην κοινή λογική να απουσιάζουν οι εκπρόσωποι των Ρομά στη λήψη τέτοιων αποφάσεων».

Σε επίσημη ανακοίνωση διαμαρτυρίας, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ζητεί «την απόσυρση της σχετικής διάταξης προκειμένου να πραγματοποιηθεί διακομματική συζήτηση στη Βουλή με συμμετοχή των εκπροσώπων των Ρομά, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε ο όποιος σχεδιασμός να λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα και να μην παραμείνει μια “άσκηση επί χάρτου”». Η πικρία τους επιτείνεται έτι περαιτέρω, δεδομένου ότι για πρώτη φορά έχουν κατορθώσει να βάλουν στην άκρη τις διαχωριστικές γραμμές και να συσπειρωθούν υπό την ομπρέλα της πανελλαδικής συνομοσπονδίας, που δραστηριοποιείται απρόσκοπτα εδώ και δεκαεπτά μήνες. Το συναινετικό, άλλωστε, πνεύμα της αντανακλάται στην ίδια την ονομασία της, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, που σημαίνει «ελάτε κοντά». Στόχος τους είναι η επίλυση των δυσεπίλυτων και πάγιων προβλημάτων ενός πληθυσμού που κυμαίνεται από 350.000 έως 500.000 άτομα.

«Εξ αυτών χιλιάδες ζουν σήμερα σε καταυλισμούς χωρίς τρεχούμενο νερό και αποχέτευση, με συνέπεια οι μολύνσεις και τα κρούσματα ηπατίτιδας να θεριεύουν», περιγράφει ο ίδιος τις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες συνιστούν για τον ίδιο «ανθρωπιστική κρίση» και δη «διαρκείας». Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη Λαμία, την Κατερίνη και την Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί, ωστόσο, λύση η κατασκευή νέων –υλικοτεχνικά ενδεχομένως άρτιων– καταυλισμών, όπως προβλέπει η άρτι ψηφισθείσα τροπολογία; «Η διεθνής εμπειρία και οι σύγχρονες έρευνες είναι κατηγορηματικές στην προοπτική οποιουδήποτε γκέτο», υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος του ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, «τις συνέπειες από τα απανταχού γκέτο στον κόσμο τις βιώνουμε στο πετσί μας».

Η πρόταση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ περιλαμβάνει αρχικά την καταγραφή του συνόλου του πληθυσμού Ρομά στη χώρα μας, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα. «Εν συνεχεία, προτείνουμε στοχευμένες κινήσεις που αποσκοπούν τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους όσο και στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία», προσθέτει ο ίδιος. Ενδεικτικά, «ένα μέρος αυτών μπορεί να συνεχίσει να ζει σε αναβαθμισμένους πλέον καταυλισμούς, ένα άλλο τμήμα να εγκατασταθεί μέσα στον αστικό ιστό, ενώ άλλοι, ειδικά νέοι, να εκπαιδευτούν και να προωθηθούν, ώστε να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή