Κινέζος επενδυτής αγόρασε τον «γουόκι-τόκι»

Κινέζος επενδυτής αγόρασε τον «γουόκι-τόκι»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμβληματικός ουρανοξύστης του Λονδίνου, που έγινε γνωστός ως «γουόκι-τόκι», καθώς το σχήμα του θυμίζει την παλιά συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, πουλήθηκε σε επενδυτή από το Χονγκ Κονγκ έναντι 1,3 δισ. στερλινών ή 1,45 δισ. ευρώ. Ο ουρανοξύστης έχει 37 ορόφους και η κατασκευή του κόστισε 531 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την αγορά ενός και μόνον ακινήτου στη Βρετανία. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, φαίνεται να διαψεύδονται για ακόμη μία φορά οι προβλέψεις για πτώση των τιμών στη βρετανική αγορά ακινήτων εξαιτίας του επικείμενου Brexit. Ο «γουόκι-τόκι» περιήλθε στον έλεγχο του ομίλου Λι Κουμ Kι (LKK) που παράγει καρυκεύματα και σάλτσες, μεταξύ των οποίων και μια φημισμένη σάλτσα στρειδιών.

Ο ίδιος όμιλος αγόρασε πέρυσι ακόμη ένα βρετανικό κτίριο έναντι 37 εκατ. στερλινών ή 41,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1888. Επικεφαλής της LKK είναι ο Λι Μαν Τατ, που σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία αξίας 2,14 δισ. ευρώ. Ο «γουόκι-τόκι» αποτελεί έτσι ακόμα ένα τοπόσημο του Λονδίνου που περιέρχεται στον έλεγχο αγοραστών από την Ασία. Εχει προηγηθεί η πώληση ενός άλλου εντυπωσιακού ουρανοξύστη του Λονδίνου, που είναι γνωστός ως «Cheesegrater», επίσης σε κινεζική εταιρεία, τη CCLand, τον Μάιο, έναντι 1,15 δισ. στερλινών ή 1,28 δισ. ευρώ.

Συνολικά, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει Κινέζοι επενδυτές σε κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων στο Λονδίνο ανέρχονται σε 2,3 δισ. στερλίνες ή 2,57 δισ. ευρώ. Αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του συνόλου των αγοραπωλησιών που έχουν γίνει μέσα στο τετραγωνικό χιλιόμετρο του Σίτι του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή