Μεγάλα ονόματα στη μακρά λίστα του Μπούκερ

Μεγάλα ονόματα στη μακρά λίστα του Μπούκερ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αρουντάτι Ρόι ότι βιάστηκε να ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, όμως αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και το «The Ministry of Utmost Happiness» θεωρείται ήδη ένα από τα φαβορί για το φετινό βραβείο Μπούκερ. Πριν από ακριβώς δύο δεκαετίες, η βράβευση του πρώτου μυθιστορήματός της, του ημιαυτοβιογραφικού «Ο θεός των μικρών πραγμάτων», είχε διχάσει τη βρετανική κοινή γνώμη, ενώ στην πατρίδα της η Ινδή συγγραφέας κατηγορήθηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Εξίσου αμφιλεγόμενο είναι το νέο βιβλίο της, το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας διεμφυλικής γυναίκας εν μέσω μιας από τις πιο βίαιες περιόδους στη σύγχρονη ινδική ιστορία. «Η μυθοπλασία παίρνει χρόνο», υποστηρίζει η πεζογράφος και ακτιβίστρια σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Guardian, διευκρινίζοντας ότι πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια γράφοντας άρθρα και δοκίμια, γυρίζοντας ντοκιμαντέρ και εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή της στον ινδικό εθνικισμό, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην κατοχή του Κασμίρ.

Από τους 13 συγγραφείς στη μακρά λίστα του φετινού Μπούκερ, που ανακοινώθηκε χθες, μόνο η Ρόι έχει πάρει το βραβείο στο παρελθόν, όμως οι υπόλοιποι υποψήφιοι χαίρουν ανάλογης αναγνώρισης. Ανάμεσά τους, ο Πολ Οστερ για το «4321», το οποίο εξερευνά τέσσερις πιθανές εκδοχές της ίδιας ιστορίας, και η Ζέιντι Σμιθ για το «Swing Time», μια ιστορία για τη φιλία, τα στερεότυπα και τη σχετικότητα της ευτυχίας με φόντο το σύγχρονο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη κι ένα μικρό χωριό στην Γκάμπια. Ακόμα, η Αλι Σμιθ για το «Autumn», το πρώτο έργο μιας τετραλογίας εμπνευσμένης από τις εποχές του χρόνου, ο Αμερικανός «μετρ» του διηγήματος Τζορτζ Σάντερς για το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Linkoln in the Bardo», ο Ιρλανδός Σεμπάστιαν Μπάρι για το «Days Without End» και ο Μάικ Μακόρμακ για το «Solar Bones», αποτελούμενο από μία και μοναδική πρόταση. Ο Πακιστανός συγγραφέας Mohsin Hamid επιλέχθηκε για το τέταρτο βιβλίο του με τίτλο «Exit West», το οποίο καταπιάνεται με το ζήτημα της μετανάστευσης, και ο Αμερικανός Κόλσον Γουάιτχεντ για το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Underground Railroad».

Οι νεοεμφανιζόμενοι

Από τη λίστα δεν λείπουν τα νεοεμφανιζόμενα ονόματα: Η Emily Fridlund υπογράφει μια ιστορία ενηλικίωσης στις παρυφές ενός δάσους στη Μινεσότα με τίτλο «History of Wolves» και η 29χρονη Fiona Mozley το «Elmet», που εκτυλίσσεται στο σημερινό Γιόρκσαϊρ. Η βραχεία λίστα αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ ο τελικός αποδέκτης της διάκρισης (και του χρηματικού επάθλου που το συνοδεύει) θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή