Μια νομαδική γκαλερί από τη Λέσβο

Μια νομαδική γκαλερί από τη Λέσβο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να επιστρέψω στη Λέσβο ένα κομμάτι αυτών που στερήθηκα όταν ήμουν μικρός», λέει στο τηλέφωνο, από την Ιταλία όπου είναι η βάση του, ο Νικόλας Βαμβουκλής, που αυτήν την περίοδο επιμελείται την έκθεση «Exhausted» του Βασίλη Παπαγεωργίου, στον χώρο τέχνης «Il Colorificio» στο Μιλάνο.

Το 2014 ίδρυσε την K-Gold Temporary Gallery, η οποία αποτελεί μια νομαδική καλλιτεχνική δράση, συμμετοχικού χαρακτήρα, που ενεργοποιεί εγκαταλελειμμένους χώρους, όπως σπίτια, καταστήματα, σχολεία.

Φέτος, το εικαστικό πρότζεκτ «Το σώμα είναι η νίκη και η ήττα των ονείρων» θα εγκαινιασθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μολύβου στις 11 Αυγούστου και θα παραμείνει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Την επιμέλεια της φετινής δράσης έχει η δρ Αθηνά Χατζή, ενώ, εκτός από την ομαδική έκθεση, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται περφόρμανς αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας.

Το «Σώμα είναι η νίκη και η ήττα των ονείρων», που έχει τη στήριξη του ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, όπως λέει ο Νικόλας Βαμβουκλής, γιορτάζει το ανθρώπινο σώμα σε όλη τη δόξα και τον μαρασμό του, ενώ οι συμμετέχοντες εικαστικοί είναι: Arcangelo Sassolino, Αιμιλία Γιαννοπούλου, Λυδία Δαμπασίνα, Alix Marie, Ανδρέας Στυλιανουδάκης, Χρήστος Μούχας, HOPE, Αννα Μαρία Σαμαρά, Hart+Lëshkina, Λητώ Κάττου, Ορέστης Λαζούρας, Gjergj Bodari, Louise Plaze.

«Πολλοί χώροι που έχουμε ενεργοποιήσει ώς τώρα και που βρίσκονταν επί σειράν ετών σε αχρησία έχουν πάρει μπρος. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα και ένα σπίτι, για καιρό κλειστά, αμέσως μετά την έκθεσή μας νοικιάστηκαν ή πουλήθηκαν». Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της προσωρινής, νομαδικής K-Gold Temporary Gallery: η γέφυρα μεταξύ ανθρώπων και κοινοτήτων.

Ο Νικόλας Βαμβουκλής λέει ότι η περιφέρεια, και ιδίως τα νησιά, που γνωρίζει καλύτερα, διψούν για τέτοιες διοργανώσεις. «Δεν θα το πιστέψετε, αλλά σε κάθε δράση μας ο κόσμος μάς καλεί και στο δικό του χωριό. Πρέπει να δώσουμε βάση σ’ αυτό». Η νομαδική του γκαλερί το κάνει ήδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή