Λαβρόφ σε Τίλερσον: Αιτία της απομάκρυνσης Αμερικανών διπλωματών, οι «εχθρικές ενέργειες της Ουάσινγκτον»

Λαβρόφ σε Τίλερσον: Αιτία της απομάκρυνσης Αμερικανών διπλωματών, οι «εχθρικές ενέργειες της Ουάσινγκτον»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίποινα προχώρησε το Κρεμλίνο μετά την έγκριση από την αμερικανική Γερουσία των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοινώνοντας ότι ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η απόφαση της Μόσχας να μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία υπαγορεύτηκε από «έναν αριθμό εχθρικών ενεργειών της Ουάσινγκτον».

Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει ότι οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή» για διάφορα διμερή θέματα.

Ωστόσο, ο κ. Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «παραμένει έτοιμη» να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη «για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ» αλλά και για να προχωρήσει η μεταξύ τους συνεργασία σε «σημαντικά θέματα» διεθνούς ενδιαφέροντος.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν παρά μόνο αν βασίζεται «στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μειώσει, από την 1η Σεπτεμβρίου, σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα το ρωσικό κράτος αναστέλλει τη χρήση από την αμερικανική πρεσβεία μιας κατοικίας στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, καθώς και ορισμένων αποθηκών.

Με τη μείωση αυτή ο αριθμός των μελών του προσωπικού των αμερικανικών αντιπροσωπειών θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον του προσωπικού των ρωσικών αντιπροσωπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση για επιβολή νέων «παράνομων» κυρώσεων «δείχνει πως οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν καταστεί όμηροι των εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες», καταγγέλλει επιπλέον το ρωσικό υπουργείο, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό με σκοπό να μειωθεί η συνεργασία ξένων εταίρων με τη Ρωσία».

Επιπλέον, η νέα αυτή εξέλιξη υποδεικνύει ότι «η ρωσοφοβία και η επιδίωξη της αντιπαράθεσης είναι βαθιά ριζωμένες σε ορισμένους κύκλους που είναι καλά γνωστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζοντας πως «υπό το απολύτως κατασκευασμένο πρόσχημα της ρωσικής διείσδυσης στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, οι τελευταίες προωθούν μία μετά την άλλη, αντιρωσικές δράσεις, οι οποίες αντιτίθενται στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Δεν έγινε αμέσως ξεκάθαρο πόσοι Αμερικανοί διπλωμάτες και εργαζόμενοι στην πρεσβεία στη Μόσχα και σε διάφορα αμερικανικά προξενεία ανά τη χώρα θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, ωστόσο σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας, ο αριθμός του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στη Ρωσία ανέρχεται στα 1.100 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, τα άτομα που θα οδηγηθούν στην έξοδο από τη χώρα θα είναι από 200 μέχρι 300.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει από την Πέμπτη πως παρότι μέχρι τώρα η χώρα του είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση, τώρα οφείλει να αντιδράσει στην «κακοπροαίρετη και παράλογη» αμερικάνικη συμπεριφορά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή