Χειρότερα από αρχαία τραγωδία

Χειρότερα από αρχαία τραγωδία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και ο καβγάς μεταξύ κυβέρνησης και Γιάνη Βαρουφάκη, αποδεικνύουν ότι η ζωή έχει τον δικό της τρόπο να τιμωρεί την αλαζονεία και την αφροσύνη. Αντιθέτως με την αρχαία τραγωδία, όμως, σήμερα δεν είναι οι πρωταγωνιστές που βασανίζονται και καταστρέφονται από τις συνέπειες της ύβρεώς τους, αλλά οι θεατές. Οσο διασκεδαστικό και αν είναι το θέαμα του αλληλοσπαραγμού μεταξύ των ηρώων της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 και οι δύο είναι κερδισμένοι: Ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των χρόνων της κρίσης, ενώ ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να πουλάει βιβλία και αυθεντία. Success stories και οι δύο στις πλάτες των Ελλήνων.

Στην τραγωδία, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι θεατές, βλέποντας τα πάθη των πρωταγωνιστών σε μια απομίμηση της ζωής, αισθάνονται οίκτο και φόβο, χωρίς, όμως, αυτά τα συναισθήματα να κυριαρχούν – επειδή είναι μάρτυρες ενός συμβολικού κόσμου, όχι θύματα οι ίδιοι. Στη δική μας περίπτωση, βέβαια, ο οίκτος και ο φόβος πηγάζουν από τις ζωές των ίδιων των θεατών/πολιτών, και καθορίζουν τις ζωές μας. Δεν βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να καταστρέφονται για τα ελαττώματά τους – αντιθέτως, εμείς είμαστε που σηκώνουμε το βάρος των λαθών άλλων. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε την ευθύνη για όσα προηγήθηκαν, αλλά αυτό δεν την απαλλάσσει ούτε από τα λάθη που διέπραξε έκτοτε ούτε από το γεγονός ότι παλαιότερα, όταν η χώρα όδευε προς τον εκτροχιασμό, οι σημερινοί κυβερνώντες ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές πολιτικών που διόγκωναν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

Ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι τώρα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για πολιτικές συγκράτησης του χρέους και για την τυπική «επιστροφή στις αγορές», ενώ καθύβριζε προηγούμενες κυβερνήσεις για τα ίδια. Ο πρωθυπουργός μάς εξηγεί ότι έπεσε θύμα αυταπάτης και άγνοιας. Δέχεται ότι πολίτες μπορεί να τον αποκαλούν ψεύτη, αλλά πιστεύει πως καταλαβαίνουν ότι είχε καλό σκοπό, ότι το αποτέλεσμα θα τον κρίνει. Αυτό που οι επικριτές του επισημαίνουν είναι ότι ο κ. Τσίπρας όφειλε να γνωρίζει εγκαίρως και τις δυσκολίες και τις δικές του αδυναμίες. Μια ματιά σε καλοπροαίρετα σχόλια πριν από την εκλογή του αρκεί για να δει κανείς πολλές και έγκαιρες προειδοποιήσεις. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του επέλεξαν να παραπλανούν τους πολίτες και να εθελοτυφλούν. Αυτός ο δρόμος οδηγούσε προς την εξουσία. Οι συνέπειες –η σπατάλη χρόνου, χρήματος και πολιτικού κεφαλαίου της χώρας– επιβεβαίωσαν ότι, αντιθέτως με το θέατρο, στη ζωή ο μεγάλος πρωταγωνιστής δεν είναι ο φωνακλάς στο κέντρο της σκηνής, αλλά ο πολίτης. Εμείς δεχθήκαμε και υπερψηφίσαμε την απάτη. Εμείς πληρώνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή