Nάντη: Η πόλη των τεχνών

8' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει ενδιαφέρουσα ιστορία, εξαιρετική γαστρονομία και όμορφα τοπία, ωστόσο με το ανανεωμένο Μουσείο των Τεχνών η γαλλική πόλη εξελίσσει την εικόνα της και μπαίνει στον χάρτη των σημαντικών εικαστικών σταθμών, δείχνοντας ότι έχει ακόμα πολλά να αποκαλύψει.

Λουσμένη στο θερινό φως την είδα τη Nάντη. Καλοκαίρι, καύσωνας στο Παρίσι, επιβιβάστηκα στο τρένο και δύο ώρες αργότερα βρισκόμουν στην όμορφη πόλη της δυτικής Γαλλίας, σημαντικό λιμάνι της και πρωτεύουσα της Χώρας του Λίγηρα (Pays de la Loire), η οποία, χάρη στα πολλά εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα που φιλοξενεί, κάλλιστα μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής μητρόπολης. Πάντοτε με εντυπωσίαζε αυτό στις γαλλικές πόλεις: ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, είτε σε κλειστούς είτε σε ανοιχτούς χώρους, όλο και κάτι συμβαίνει. Τη Ναντ μπορεί κανείς να τη γυρίσει περπατώντας, να χαθεί στα δρομάκια και στους κήπους της και να απολαύσει τις δεκάδες γκαλερί και τις υπαίθριες εκθέσεις της.

Η Αναγέννηση ενός Μουσείου

Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκε η επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου των Τεχνών (Musée d’Arts), που παρέμενε κλειστό από το 2009. Σήμερα, μετά τον εξωραϊσμό των χώρων του και την κατασκευή νέων, οι οποίοι στεγάζουν τις συλλογές του με έργα που παραχώρησαν ή δάνεισαν οργανισμοί, ιδιώτες και μουσεία απ’ όλο τον κόσμο, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης – περισσότερα από 900 κομμάτια χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα μέχρι και σήμερα!

Nάντη: Η πόλη των τεχνών-1

Tα παλιά με τα νέα κτίρια του Μουσείου των Τεχνών συνυπάρχουν αρμονικά. (Φωτογραφία: © Musée d'arts de Nantes)

Την εντυπωσιακή ανακαίνιση ανέλαβε το βρετανικό γραφείο Stanton Williams, με στόχο την ανάπτυξη ενός εσωτερικού διαλόγου ανάμεσα στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Μεγάλοι φωτεινοί διάδρομοι ένωσαν τα παλιά με τα νέα κτίρια, κάνοντας ξεχωριστή την εμπειρία της περιήγησης από τον ένα χώρο στον άλλο, ενώ σύγχρονα υλικά υποστηρίζουν την ιστορικότητα των παλιών κτισμάτων. Το μουσείο επαναλειτούργησε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με δωρεάν είσοδο, και υποδέχτηκε τον εντυπωσιακό αριθμό των 16.000 επισκεπτών.

Nάντη: Η πόλη των τεχνών-2

Κλωστές σιλικόνης «παίζουν» με το φως στην εγκατάσταση της Γερμανίδας Susanna Fritscher στο Musée d’Arts. (Φωτογραφία: © Nantes Métropole – Musée des Beaux-Arts – Photo: C. CLOS)

Αυτή την περίοδο αξίζει να δει κανείς την εξαιρετική εγκατάσταση της Γερμανίδας Susanna Fritscher στο εσωτερικό αίθριο, όπου η φωτεινότητα του χώρου συμβάλλει στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα: η εικαστικός έχει κρεμάσει κλωστές σιλικόνης σε όλο το ύψος του δωματίου, οι οποίες τρεμοπαίζουν με τη διάθλαση του φωτός πάνω στις επιφάνειες. Μην αμελήσετε, πηγαίνοντας προς το αίθριο, να θαυμάσετε τη σκάλα με τη γιγαντιαία τοιχογραφία που την κοσμεί. Στις αίθουσες του μουσείου θα δείτε ακόμα έργα από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, αλλά και σύγχρονα. Από την ελαιογραφία «Tête de femme coiffée de cornes de bélier» (Κεφάλι γυναίκας με χτένισμα από κέρατα κριαριού, 1853) του Ζαν Λεόν Ζερόμ μέχρι την «Baigneuse» (Λουόμενη γυναίκα, 1924) του Ζαν Μιρό και το θρυλικό «Fragil» (1931) του Βασίλι Καντίνσκι. Η συλλογή σύγχρονης τέχνης στεγάζεται στο νέο Cube, μια μονολιθική κατασκευή καλυμμένη με πέτρα, που εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα και αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό το φυσικό φως.

Διαδρομές Τέχνης και  Ιστορίας 

Το μουσείο κατέχει κομβική θέση στην πόλη και αποτελεί ιδανική αφετηρία για την περιήγηση σε αυτήν. Λίγο παρακάτω συναντώ τον μετρ του αξεπέραστου εστιατορίου Pickles, ο οποίος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό για την επαναλειτουργία του μουσείου. Συνεχίζοντας τη βόλτα, ανακαλύπτω τη σηματοδοτημένη διαδρομή Voyage à Nantes (www.levoyageanantes.fr), μια υπαίθρια έκθεση με έργα σε διάφορα σημεία της πόλης –που βρίσκονται σε διάλογο πάντα με το Μουσείο των Τεχνών– και τους καλοκαιρινούς μήνες δίνουν αφορμή για μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση.  

Nάντη: Η πόλη των τεχνών-3

Ο βοτανικός κήπος της Ναντ ήταν το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο για το 2016. (Φωτογραφία: © AFP/VISUALHELLAS.GR)

Σε απόσταση αναπνοής από το μουσείο βρίσκονται το Κάστρο των Δουκών της Βρετάνης (Château des Ducs de Bretagne) –χτισμένο από τον 15ο μέχρι τον 18ο αιώνα, είναι ένα μνημείο-φάρος πολιτιστικής κληρονομιάς– και ο Jardin de Plantes, το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Νάντης, με 508.000 επισκέπτες για το 2016. Ένας απίθανος βοτανικός κήπος με εκατοντάδες καταγεγραμμένα φυτά, λιμνούλες και μια φάρμα με οικόσιτες κατσίκες. Στην ίδια πορεία είναι και το Μουσείο της Ιστορίας της Ναντ (Musée d’Ηistoire de Nantes), όπου θα μάθετε ποια σημαντικά γεγονότα-σταθμοί της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιστορίας επηρέασαν την πόλη – από την εποχή που ήταν η σημαντικότερη είσοδος για το δουλεμπόριο στη χώρα (1.744 διαδρομές με 550.000 δούλους) έως τη Γαλλική Επανάσταση και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να σημειωθεί εδώ ότι ένα ακόμα μνημείο για την κατάργηση του δουλεμπορίου βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Λίγηρα, με 2.000 αφιερωματικές πλάκες να θυμίζουν τις αποστολές σε αναζήτηση δούλων.

Τα νησιά της Ναντ

Ας περάσουμε τώρα και βόρεια της πόλης, στο τεχνητό νησί Ile de Versailles και στον γιαπωνέζικο κήπο του, Jardin Japonais. Το Ile de Versailles, που καλύπτει έκταση 170 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε το 1831 και το χρησιμοποιούσαν κυρίως βυρσοδέψες και ξυλουργοί για την κατασκευή πλοίων. Από το 1983 έχει αναδιαμορφωθεί σε γιαπωνέζικο κήπο.

Από εδώ θα συνεχίσετε για τον πολιτιστικό πολυχώρο Le Lieu Unique σε μια πρώτη γνωριμία με το Νησί της Ναντ («Ile de Nantes»). Το Lieu Unique στεγάζεται στα παλιά εργοστάσια μπισκότων LU και είναι ένας μοναδικός τόπος συνέργειας δραστηριοτήτων. Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται η έκθεση του εικαστικού H.R. Giger, δημιουργού της σειράς φανταστικών πλασμάτων όπως το Alien, έχει όμως και άλλες χρήσεις: συναυλιακός χώρος 4.000 ατόμων, ατελιέ καλλιτεχνών που μεταμορφώνονται ανάλογα με τις εκδηλώσεις που στεγάζουν, άνετο καφέ με μεγάλους πάγκους και σεζλόνγκ στο μήκος του ποταμού, αλλά και βιβλιοπωλείου.

Nάντη: Η πόλη των τεχνών-4

O τεράστιος ελέφαντας του project «Machines de l’Ile» στο Νησί της Ναντ. (Φωτογραφία: AFP/ VISUALHELLAS.GR)

Στο Νησί της Ναντ θα συναντήσετε και το καλλιτεχνικό project «Machines de l’Ile», τις ογκώδεις, σιδερένιες κινούμενες μηχανές με τη μορφή ζώων: ο γιγαντιαίος ελέφαντας, για παράδειγμα, είναι ένα έργο τέχνης, με άρτιες μηχανικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες, που πηγαίνει βόλτα πάνω από 100 άτομα. Η ανατριχιαστική αράχνη και ο φιλικότερος ερωδιός έρχονται για να ολοκληρώσουν το έργο «επιστημονικής φαντασίας» των καλλιτεχνών François Delarozière και Pierre Orefice (2007).

Ένα πέρασμα επιβάλλεται και από το Passage Pommeraye, την κλειστή αγορά του 19ου αιώνα με τα πανέμορφα κτίρια, για να κάνετε τις αγορές σας και να πιείτε τον καφέ σας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης βόλτας στη Ναντ, συναντά κανείς σε τακτά διαστήματα μια πράσινη γραμμή στο δάπεδο των πεζοδρομίων. Ακολουθώντας την, κάνει τη διαδρομή του Voyage à Nantes που προαναφέραμε και η οποία δεν σταματάει πλέον στη Ναντ, αλλά φτάνει μέχρι το λιμάνι Saint Nazaire, όπου έγινε η απόβαση των αμερικανικών στρατευμάτων στις 26 Ιουνίου 1917. Εδώ ξεχωρίζει το έργο «Les Anneaux», 18 υπερμεγέθη δαχτυλίδια, σε τόνους του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου, τοποθετημένα στις όχθες του ποταμού και σχεδιασμένα από τον αναγνωρισμένο σύγχρονο Γάλλο εικαστικό Daniel Buren. Ένα ακόμα ξεχωριστό έργο, έξω από τη Ναντ, είναι το «La Maison dans la Loire». Δημιουργία του Jean-Luc Courcoult (2007), η οποία αναπαριστά ένα σπίτι να λικνίζεται μέσα στο ποτάμι. Ανάλογα με την παλίρροια ή την άμπωτη, μπορεί κανείς να διακρίνει 6 ή 9 παράθυρα, το τελευταίο πάνω δεξιά ανοιχτό, με ένα αχνό φως να τρεμοπαίζει. Μια εικόνα που προκαλεί ανατριχίλα.

Nάντη: Η πόλη των τεχνών-5

H εγκατάσταση «Το σπίτι που χορεύει στον Λίγηρα» («Maison dans la Loire») του Jean-Luc Courcoult. (Φωτογραφία: © Adrien Pasquier/LVAN)

Μετάβαση  

Για τη Ναντ θα βρείτε απευθείας πτήσεις, αλλά και με ενδιάμεσους σταθμούς. Κόστος εισιτηρίου-ενδεικτική τιμή από 400 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε έως το Παρίσι και να συνεχίσετε με τρένο – περίπου δυόμισι ώρες. Κόστος αεροπορικού εισιτηρίου-ενδεικτική τιμή από 260 ευρώ με απευθείας πτήση και περί τα 40 ευρώ το εισιτήριο του τρένου με επιστροφή.

Διαμονή

• Okko Hotel Château Nantes (15 bis rue de Strasbourg, www.okkohotels.com). Κερδίζει με το ενδιαφέρον ντιζάιν, τα φωτεινά δωμάτια και το φιλικό προσωπικό, κυρίως όμως με το απογευματινό απεριτίφ του.

Από 109 ευρώ.

• Sozo hotel (16 rue Frédéric Cailliaud, www.sozohotel.fr). Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο των Τεχνών, στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παρεκκλήσι του 19ου αιώνα. Παράθυρα διακοσμημένα με βιτρό και μίνιμαλ μοντέρνα επίπλωση στα δωμάτια.

Από 149 ευρώ.

• Ηotel Voltaire Opera (10 rue Gresset quartier Graslin, www.hotelvoltaireoperanantes.com). Κατάλυμα δύο αστέρων με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά και σπιτική φιλοξενία. Από 54 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό 

Στο Atlantide 1874 (5 rue de l’Hermitage, τηλ. 33 2-40732323). Εξαιρετική κουζίνα (*αστέρι Michelin) και θέα που… απογειώνει. Δοκιμάστε καραβίδες με κινόα αρωματισμένη με δυόσμο και ζελέ από αγγούρι (τιμή 50 ευρώ). Στο Pickles (2 rue du Marais, τηλ. +33 2-51841189) σεφ και βοηθοί παρουσιάζουν οι ίδιοι τα πιάτα τους (όπως κρεατόπιτα με αρωματικά ή αρνάκι με ψητή πολέντα, κ.λπ.), προτείνοντας τα κρασιά που ταιριάζουν. Μενού τριών πιάτων 36 ευρώ. Το εστιατόριο La Cantine de Voyage (20 Quai des Antilles, τηλ. +33 8-92464044) σερβίρει μόνο ψητό κοτόπουλο με πατάτες τηγανητές και κερδίζει όχι μόνο με το πρωτότυπο concept, αλλά και με το μποστάνι του ακριβώς δίπλα στη σκεπαστή αυλή. Κυρίως πιάτο και γλυκό 13,5 ευρώ.

Ποτό 

• Le sur Mesure (14 rue Beauregard). Μπορεί να πρόκειται για φοιτητικό στέκι, αλλά το Sur Mesure είναι επίσης ο απόλυτος προορισμός της μπίρας, με 180 διαφορετικές γεύσεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, καθώς θα θαυμάζετε τους επιβλητικούς πίνακες στους τοίχους και την ξύλινη διακόσμηση.

• Le Nid (Tour Bretagne, Place de Bretagne). Από τη «Φωλιά», στον 32ο όροφο του κτιρίου όπου βρίσκεται, η πόλη μοιάζει μαγευτική και τα ευφάνταστα κοκτέιλ αντισταθμίζουν την τσιμπημένη τιμή τους.

• Le Melocotton Café (9 rue de l’Héronnière). Θα σας τραβήξει ο ήχος των jam sessions (live αυτοσχεδιασμοί) σε τζαζ αποχρώσεις και το γρατζούνισμα του βινυλίου και θα σας κρατήσουν τα κοκτέιλ με βάση το αψέντι. Μην το προσπεράσετε.

Τι να κάνετε

• Musée d’Arts de Nantes (10 rue Georges Clemenceau, .museedartsdenantes.nantesmetropole.fr). Καθημερινά από 10 π.μ. μέχρι 7 μ.μ., Πέμπτες μέχρι 9 μ.μ., εισιτήρια 8 ευρώ.

• Jardin de Plantes (Rue Stanislas Baudry). Καθημερινά από 8.30 π.μ. μέχρι 8 μ.μ. Eίσοδος δωρεάν.

• Château des Ducs de Bretagne (4 Place Marc Elder). Καθημερινά από 8.30 π.μ. έως 7 μ.μ. Eισιτήρια 8 ευρώ – με είσοδο στο Musée d’Histoire de Nantes, στην ίδια τοποθεσία, 10.30 π.μ έως 6 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.

• Jardin Japonais – Maison de l’Erdre (2566 Quai de Versailles). Καθημερινά από 8.30 π.μ. έως 8 μ.μ. Είσοδος δωρεάν.

• Le Lieu Unique (2 rue de la Biscuiterie, www.lelieuunique.com). Καθημερινά λειτουργεί μπαρ από 11 π.μ. έως 2 π.μ. και εστιατόριο από 12 μ. έως τις 2 μ.μ. και από 7 μ.μ. έως 11 μ.μ.

• Μachines de l’Ile (Parc des Chantiers, Boulevard Léon Bureau). Καθημερινά από 10 π.μ. έως 7 μ.μ. Είσοδος δωρεάν.

• Passage Pommeraye (rue de la Fosse). Καθημερινά από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. Ένα mall, δηλαδή μια κλειστή αγορά στο κέντρο της πόλης, κάτω από ένα γυάλινο αίθριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή