ΕΣΡ: Στα 35 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕΣΡ: Στα 35 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή υπουργική απόφαση υπέγραψε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, την Παρασκευή για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μία εκ των επτά δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών.

Η τιμή εκκίνησης καθορίστηκε στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ ανά άδεια παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Η απόφαση των δύο Υπουργών επικύρωσε τη γνώμη που διατύπωσε ομόφωνα νωρίτερα σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το Συμβούλιο απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό ΨΗΠΤΕ κ. Ν. Παππά με την οποία τον πληροφορεί για την ομόφωνη απόφασή του σχετικά με την τιμή εκκίνησης.

Δεδομένου ότι το Συμβούλιο έχει καταλήξει ότι ο συνολικός αριθμός αδειών που θα δημοπρατηθούν θα είναι επτά, υπολογίζει να εισπραχθούν τουλάχιστον 245 εκατομμύρια ευρώ. 

Πρόκειται, επί της ουσίας, για το ποσό που είχε συλλεγεί στον προηγούμενο διαγωνισμό, όταν όμως οι δημοπρατούμενες άδειες ήταν μόλις τέσσερις με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα «πονταρίσματα» αλλά και η εκτίμηση ότι η επένδυση θα είναι αποδοτική καθώς επρόκειτο για μία «αγορά» με λίγους «παίκτες».

Υπενθυμίζεται ότι πριν ο νόμος Παππά, με τον οποίο διεξήχθη ο διαγωνισμός, κηρυχθεί αντισυνταγματικός, η δημοπρασία είχε τους εξής νικητές: ο ΣΚΑΪ διασφάλισε την πρώτη άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ τις άλλες τρεις κέρδισαν ακολούθως οι κ. Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ), Κυριακού (ΑΝΤ1, 75,9 εκατ. ευρώ) και Μαρινάκης (Αλτερ Εγκο, 73,9 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος Καλογρίτσα, υπό το βάρος αποκαλύψεων αλλά και της αδυναμίας να φέρει εγγυητική αποχώρησε, με την συγκεκριμένη άδεια να καταλήγει στη Dimera του Ιβάν Σαββίδη. Ο Alpha του Δ. Κοντομηνά είχε υψηλότερο «χτύπημα» στα 61 εκατ. ευρώ, η κυπριακή εταιρεία ITV στα 18 εκατ. ευρώ και το STAR ανώτερη προσφορά στα 13,5 εκατ. ευρώ

Με τις αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ να είναι κατακλυσμιαίες μένει να αποδειχθεί πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι και εάν θα διαθέσουν το ποσό που επιδιώκει να συλλέξει το ΕΣΡ και για το οποίο «πίεζε» με δηλώσεις του και ο κ. Παππάς. 

Με την ομόφωνη απόφαση των μελών του ΕΣΡ «επιβεβαιώθηκε -για ακόμα μία φορά ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο και ότι πρέπει να καταβληθεί τίμημα για τη χρήση του», επισημαίνει σε δήλωσή του στην Αυγή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς με αφορμή την απόφαση για χορήγηση επτά τηλεοπτικών αδειών, με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ.

Παππάς: «Ικανοποιήθηκε το κοινό περί δικαίου αίσθημα»

Ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει ότι το συνολικό ύψος του τιμήματος κυμαίνεται στο ύψος αυτού που είχε προκύψει από την περσινή δημοπρασία «ικανοποιώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Ο ίδιος καταλήγει τονίζοντας ότι το υπουργείο του δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την απρόσκοπτη συνεργασία με το ΕΣΡ με κοινό στόχο την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών «το ταχύτερο δυνατό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή