Η Σχοινούσα σε 360 μοίρες

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου αρέσει το ανάγλυφο του τόπου στη Σχοινούσα. Βλέπεις πολύ έντονα τη φύση εδώ. Οταν ξυπνήσεις το πρωί και είσαι ξεκούραστος και δεις την ανατολή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι η μέρα σου όμορφη. Γεννιέται η ελπίδα και εκτιμάς που είσαι ακόμα εδώ. Περαστικοί είμαστε ούτως ή άλλως». Τα λόγια ανήκουν στον Μανώλη Κωβαίο, κάτοικο Σχοινούσας. Μέσα σε ένα περιβόλι γεμάτο παπαρούνες ο Μανώλης «μοιράζεται» τις σκέψεις του με τους επισκέπτες του νησιού, τους «κανονικούς» και τους ψηφιακούς.

Μέσα από την ιστοσελίδα «360islands.gr», το νέο πρότζεκτ της οργάνωσης «Αγονη Γραμμή Γόνιμη», ο 38χρονος Μανώλης και άλλοι κάτοικοι συστήνουν την αγαπημένη τους Σχοινούσα, την ιστορία και τις ομορφιές της μέσα από τις διηγήσεις τους και ένα διαδραστικό περιβάλλον που καλεί τον επισκέπτη σε μια διαφορετική εξερεύνηση. «Για εμάς οι άνθρωποι είναι η ταυτότητα του νησιού, χωρίς αυτούς οι τόποι δεν έχουν ενδιαφέρον και μέσα από αυτούς θέλουμε να αναδείξουμε άγνωστα μέρη της Ελλάδας, όπως τη Σχοινούσα με την οποία ξεκινάμε», μας λέει ο διευθυντής της οργάνωσης Στέφανος Νόλλας.

Με το σκεπτικό να φωτιστούν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, η Ολίβια Τβαντόβσκα Βραχνού πέρασε έξι μήνες στο νησί προκειμένου να ανακαλύψει τους «πρωταγωνιστές» του πρότζεκτ, ο καθένας από τους οποίους θα έδινε μια διαφορετική ψηφίδα για να σχηματιστεί το μωσαϊκό της Σχοινούσας. «Γνώρισα πολύ ανοιχτούς και χαρούμενους ανθρώπους. Τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα έρχονται στη Σχοινούσα άνθρωποι από τα γύρω νησιά και χορεύουν μέχρι το πρωί στο καφενείο του νησιού», λέει η Ολίβια.

Ο Μανώλης

Ετσι και οι χρήστες του «360islands.gr» θα γνωρίσουν τον Μανώλη και θα μάθουν την αγάπη που έχει για τη Γη, για τη φάβα που καλλιεργεί τον χειμώνα, τους παραδοσιακούς χορούς του νησιού και το καράβι του που εξυπηρετεί τους ντόπιους τους χειμωνιάτικους μήνες και το καλοκαίρι κάνει βόλτες τους επισκέπτες. «Στη Σχοινούσα δεν υπάρχει η λέξη “τουρίστας”, όλοι είναι επισκέπτες για τους ντόπιους. Ο Μανώλης για παράδειγμα είναι από τους νέους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και δεν θέλησε να φύγει από εκεί», σημειώνει η Ολίβια, υπεύθυνη για την έρευνα, τις συνεντεύξεις με τους κατοίκους και τις φωτογραφίες που συνθέτουν το περιβάλλον της ιστοσελίδας.

Η γιαγιά Μαργαρίτα

Η ιστοσελίδα θυμίζει φωτογραφικό κολάζ: στοιχεία του περιβάλλοντος είναι «ενεργοποιημένα» και περιμένουν ένα κλικ για να αφηγηθούν μια ιστορία. Η γιαγιά Μαργαρίτα είναι φωτογραφημένη με ένα μπουκέτο λουλούδια, όπως εκείνα που προσέφερε στην Ολίβια και δίνει σε κάθε επισκέπτη που περνά από το χωριό Παναγιά, τη χώρα της Σχοινούσας. «Είναι μια μορφή στωική που κάθεται συνήθως στην είσοδο του χωριού, καλλιεργεί λουλούδια και τα δίνει στους περαστικούς. Μερικές φορές κερνάει και ένα ρακόμελο!», λέει η Ολίβια. Μέσα από την ιστοσελίδα θα «μπούμε» στο παραδοσιακό σπίτι της 80χρονης Μαργαρίτας, θα δούμε παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, ένα ξύλινο σύνθετο με ασημικά και αναμνήσεις και θα ακούσουμε ιστορίες από τα παλιά της Σχοινούσας, την οικογένεια και τη ζωή της ηλικιωμένης γυναίκας που αποτελεί μια οικεία φιγούρα του νησιού.

Η Σοφία, ο καπετάν Γιάννης

Οι ψηφιακοί επισκέπτες θα γνωρίσουν αντίστοιχα την Ελληνοελβετή Σοφία που ήρθε για διακοπές στη Σχοινούσα πριν από 13 χρόνια και ο έρωτας την έκανε να ριζώσει στο νησί. Επίσης, θα ακούσουμε ιστορίες από τον θαλασσόλυκο καπετάν Γιάννη που συνδέει με το καράβι του τον «Σκοπελίτη», το μικρό νησί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας, ενώ την επόμενη χρονιά είναι η σειρά του ορεινού χωριού Απείρανθος της Νάξου με στόχο το σάιτ να είναι προσβάσιμο σε τέσσερις γλώσσες.

Η διαδραστική γνωριμία με τη Σχοινούσα και το επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της «Αγονης Γραμμής Γόνιμης» που συμπληρώνει 11 χρόνια λειτουργίας. Οι δράσεις της εκτείνονται σε 40 ελληνικά νησιά και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, από ακροβατικά μέχρι γνωριμία με την κλασική μουσική και από μαθήματα φωτογραφίας μέχρι breakdance, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δωρεές ιατρικών αναλώσιμων, εξοπλισμού (π.χ. θερμοκοιτίδες, καρδιογράφοι), πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία.

«Η ιστοσελίδα απευθύνεται στον Ελληνισμό της Διασποράς που θέλει να δει έστω και έτσι τον τόπο του ή και σε κάποιον που απλώς θέλει να “μυρίσει” λίγο Ελλάδα με την τεχνολογία, τους ήχους της φύσης, τις ιστορίες», τονίζει ο κ. Νόλλας. Πρόθεση της οργάνωσης είναι η αναζήτηση χορηγιών για τη δημιουργία παρόμοιων προγραμμάτων και σε άλλα νησιά.

«Εν Σχοινούσα», επιτραπέζιο παιχνίδι από τα παιδιά του σχολείου

Οι ιστορίες των νησιωτών «μεταφέρονται» και στο επιτραπέζιο παιχνίδι «Εν Σχοινούσα» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της «Αγονης Γραμμής Γόνιμης». Τα παιδιά του σχολείου, δηλαδή έξι μαθητές Δημοτικού, τρεις Γυμνασίου και δύο Λυκείου, συνεργάστηκαν με την υπεύθυνη της δράσης, Δάφνη Κουρή, δημιουργώντας το χειροποίητο «Μάντεψε ποιος» βαμμένο στα χρώματα του καφενείου της χώρας. «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του νησιού, δηλαδή η ιστορία του τόπου, οι ενήλικες και τα ίδια τα παιδιά. Η μέρα μας ξεκινούσε συλλέγοντας πληροφορίες για το νησί και κατέληγε στο καφενείο για συζητήσεις», μας λέει η κ. Κουρή.

Επισκεφθείτε το www.360islands.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή