Ρέινς Πρίμπους, προσωπάρχης 189 ημερών

Ρέινς Πρίμπους, προσωπάρχης 189 ημερών

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απομάκρυνση από τη θέση του Επιτελάρχη του Λευκού Οίκου του ομογενούς Ρίνς Πρίμπους ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την θέση του να αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, στρατηγός Τζον Κέλι. Mε μία θητεία μόλις 189 ημερών, ο Πρίμπους έγινε ο προσωπάρχης με τη μικρότερη θητεία στον Λευκό Οίκο στην σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. 

Η απομάκρυνση Πρίμπους έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση σε αμερικανικά ΜΜΕ (New Yorker) επικοινωνίας του νέου διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Άντονι Σκαραμούτσι με δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σκαραμούτσι καταφερόταν με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του, τότε, ανωτέρου του στο Λευκό Οίκο. 

Η απομάκρυνση του Πρίμπους αποτελεί τον τελευταίο έντονο τριγμό που βιώνει ο Λευκός Οίκος κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Τραμπ, ερχόμενη να προστεθεί στη σειρά «αναποδιών» που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση της τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, ενίσχυσε την αίσθηση αστάθειας που επικρατεί στον Λευκό Οίκο τους τελευταίους μήνες, ακολουθώντας μία σειρά απολύσεων και οικιοθελών αποχωρήσεων από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, όπως η απόλυση του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμι και η αποχώρηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν. 

Κατακλείδα για την παύση των αρμοδιοτήτων του Πρίμπους φαίνεται να υπήρξε η τελευταία ήττα των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία για την αντικατάσταση του Obamacare, καθώς ο πρώην προσωπάρχης είχε συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, για το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο τελικώς καταφέρε να γίνει δεκτό μόνο από την Κάτω Βουλή. Ωστόσο, τα προβλήματα στις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο προϋπήρχαν, καθώς ο Πρίμπους δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη του Τραμπ, εκφράζοντας το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο κατά του οποίου ο Αμερικανός πρόεδρος πέτυχε την πρώτη μεγάλη του πολιτική νίκη, κερδίζοντας το χρισμα για την αμερικάνικη προεδρία.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άφησε ποτέ ελεύθερο τον Πρίμπους να επιβάλλει τη δική του οργανωτική κυριαρχία στη Δυτική Πτερυγα του Λευκού Οίκου, δημιουργώντας διαφορετικούς πυρήνες εξουσίας στο περιβάλλον που εργάζονται οι σημαντικότεροι συνεργάτες του, όπως εκείνους της κόρης του, Ιβάνκα και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ.

Σαν άλλη κατακλείδα λειτούργησε και ο διορισμός του Άντονι Σκαραμούτσι στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, καθότι ο Πρίμπους είχε αντιτεθεί νωρίτερα ρητά στον διορισμό του, τονίζοντας ότι του λείπει η αναγκαία πολιτική εμπειρία. Ο ανοιχτός πόλεμος που κήρυξε ο Σκαραμούτσι στον Πρίμπους, με την ενθάρρυνση του Τραμπ, κατηγορώντας τον για διαρροή πληροφοριών εις βάρος του και αποκαλώντας τον «παρανοϊκό σχιζοφρενή» σε συνέντευξη του στο περιοδικό New Yorker, σήμανε την αρχή του τέλους για τον πρώην επιτελάρχη. 

Επιπροσθέτως, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ υπενθύμιζε συχνά στον κόσμο πως ο πρώην συνεργάτης του του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από την κούρσα της προεδρίας τον Οκτώβριο, όταν και βγήκαν στη δημοσιότητα ορισμένα απρεπή σχόλια του για τις γυναίκες. 

Παρ' όλα αυτά, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου δέχθηκε νηφαλιότητα την απόσυρση του, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει «το δικαίωμα να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης». «Νομίζω ότι ήταν η στιγμή που έπρεπε να πατηθεί το κουμπί της επανεκκίνησης», σημείωσε, αποδεχόμενος κατά κάποιο τρόπο την ασυμβατότητα του με το προεδρικό περιβάλλον του Τραμπ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την απόφασή του γνωστή μέσωΤwitter, αμέσως μετά την κοινή πτήση των τριών (Τραμπ, Πρίμπους και Σκαραμούτσι) προς το Long Island.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον κ. Πρίμπους για τις υπηρεσίες του, σημειώνοντας ότι πέτυχαν πολλά μαζί και πως είναι περήφανος για αυτόν. Ανέφερε ότι διάδοχος του Πρίμπους είναι ο Τζον Κέλι, «ένας σπουδαίος Αμερικανός» και ένα «αστέρι της κυβέρνησής μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή