Επιβράδυνση λόγω Brexit στη Βρετανία

Επιβράδυνση λόγω Brexit στη Βρετανία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς, ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2017 χαρακτηρίζεται αναιμικός.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), η οικονομία της χώρας επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,3%, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 1,7% από 2%. Στον απόηχο της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η βρετανική οικονομία έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, κυρίως λόγω του πληθωρισμού, ο οποίος έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού έχει επηρεάσει δυσμενώς την εγχώρια κατανάλωση και έχει αυξήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων. Απαντώντας στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΟNS, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση όσον αφορά την πορεία της οικονομίας της χώρας, λόγω του ότι έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την Ε.Ε.

Ο κ. Χάμοντ επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάκαμψη της παραγωγικής μας ανάπτυξης για να προσφέρουμε υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα άτομα που μένουν στη χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε σε επενδύσεις σε έργα υποδομής, στην τεχνολογία και σε εξειδικευμένους τομείς, ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή βάση για ισχυρή ανάπτυξη στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή