Αισιόδοξες οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δαπάνες των καταναλωτών αλλά και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ, δίνοντας ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Αναθεωρήθηκε, πάντως, προς τα κάτω, και συγκεκριμένα στο 1,2%, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι έφτασε στο 1,4%. Τα στοιχεία ενθάρρυναν τόσο πολύ τους οικονομικούς αναλυτές, ώστε ορισμένοι έσπευσαν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη στο 3,5% για το σύνολο του έτους. Η υπερβολικά αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, αν επαληθευόταν, θα αντιπροσώπευε υπερδιπλάσιο ποσοστό ανάπτυξης από εκείνο του πρώτου τριμήνου.

Οπως επισημαίνει το Reuters, η επιτάχυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας αναμένεται να ενθαρρύνουν τη Federal Reserve να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι δρομολογεί τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά και να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου για τρίτη φορά εντός του έτους.

Σημειωτέον ότι το χαρτοφυλάκιο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ συγκεντρώνει πλέον τίτλους συνολικής αξίας 4,2 τρισ. δολαρίων. Την Τετάρτη, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιό της από τον Σεπτέμβριο, αλλά εξέφρασε ανησυχία για το επίμονα χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, ακόμη κι αν επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, δύσκολα θα υπερβεί το 2,5% για το σύνολο του έτους και δεν πρόκειται να πλησιάσει τον στόχο του 3% που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή