Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Η έρευνα International Business Report της Grant Thornton αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα, όπως εξάγεται από την πραγματοποίηση συνεντεύξεων σε περισσότερα από 2.500 ανώτατα στελέχη εισηγμένων και μη εταιρειών παγκοσμίως. Σταχυολογούμε παρακάτω κάποια ενδιαφέροντα σημεία.

• Αβεβαιότητα και παγκόσμια οικονομία: Η αβεβαιότητα στο πολιτικό κλίμα και στις σχέσεις μεταξύ των κρατών σε διεθνές επίπεδο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία. Το ενδεχόμενο της διάλυσης του Συμφώνου Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού προκαλεί κλυδωνισμούς στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού. Ιδιαίτερη ανησυχία επίσης δημιουργεί η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, καθώς και η αλλαγή της πολιτικής επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, κατόπιν των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης. Η επίδραση φάνηκε ήδη στο Μεξικό, όπου δεν σημειώθηκε μόνο θεαματική πτώση του εθνικού νομίσματος (πέσο) έναντι του δολαρίου, αλλά κατακρημνίστηκε και η επιχειρηματική αισιοδοξία.

• Αύξηση κατά 3,4% της αισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017: Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιχειρήσεις είναι κατά κύριο λόγο αισιόδοξες για το μέλλον, με την προσδοκία ότι θα αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες (από 43% σε 51%) στις ΗΠΑ και κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (από 43% σε 51%) στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως η Ιαπωνία και η Ρωσία, αναφέρουν αρνητικές προβλέψεις, με την επιχειρηματική αισιοδοξία στη Ρωσία να μειώνεται κατά 13% και να φτάνει σε ποσοστό το -7%.

• Θετικές προσδοκίες σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωζώνη: Αισιοδοξία σημειώνεται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αύξηση 6% (από 28% σε 34%) εντός της Ε.Ε. και 10% (από 27% σε 37%) εντός της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες είχαν επηρεαστεί σημαντικά από την απόφαση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενδεικτικά, εντός της Ευρωζώνης οι προσδοκίες για τις τιμές των πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 7% και οι προσδοκίες βελτίωσης της κερδοφορίας και των εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 5% και 2% αντίστοιχα.

• Ευρωπαϊκή Ενωση και απασχόληση: Θετικά στοιχεία παρουσιάζουν οι χώρες της Ευρώπης σχετικά με τις προσδοκίες για την απασχόληση. Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι προσδοκίες έχουν ενισχυθεί από 16% σε 26%, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς φθάνει τις 13 ποσοστιαίες μονάδες (από 12% σε 25%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, με άνοδο 18 μονάδων (από 20% σε 38%) και 16 μονάδων (από 14% σε 30%) αντίστοιχα. Ακολουθούν η Γερμανία, όπου το 20% δηλώνει αισιοδοξία για την απασχόληση, και η Γαλλία με ποσοστό 13%. Συνολικά, η Ευρώπη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε προγράμματα για την απασχόληση παγκοσμίως. Στη τάση αυτή πρωτοστατούν η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

• Ερευνα και ανάπτυξη: Αύξηση κατά 8% παρατηρείται παγκοσμίως και στα σχέδια για έρευνα και ανάπτυξη σε σχέση με τα περυσινά ποσοστά. Στους τομείς αυτούς εστιάζουν και επιχειρήσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Ωστόσο, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών συνεπάγεται και προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.

• Ηνωμένο Βασίλειο – σχέδια για το μέλλον: Εντυπωσιακή αύξηση στις προσδοκίες για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση κατά 14%), το οποίο φαίνεται γενικά να ανακάμπτει μετά την πρώτη «ψυχρολουσία» του Brexit. Ωστόσο, στις βρετανικές επιχειρήσεις συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η οποία αυξήθηκε κατά 12%.

• Brexit – συνέπειες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου: Ο αντίκτυπος του Brexit συνεχίζει να είναι αισθητός σε ευρωπαϊκές χώρες με στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες αισιόδοξων προσδοκιών λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

• Αναντιστοιχία μισθών – κερδοφορίας: Μόλις το 20% των επιχειρήσεων παγκοσμίως δείχνει την πρόθεση να αυξήσει τους μισθούς, τη στιγμή που το 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει μεγαλύτερα έσοδα. Η αναντιστοιχία μεταξύ αύξησης μισθών και εταιρικών κερδών αναμένεται να προκαλέσει κλιμάκωση στη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Το γεγονός αυτό μπορεί να βλάψει το κύρος και την καλή φήμη πολλών επιχειρήσεων στην αγορά και να οδηγήσει σε απώλεια καταρτισμένου προσωπικού.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή