Ερχονται στη Λέσβο για ορθοπεταλιά τουρίστες από Σμύρνη και Αδραμύττιο

Ερχονται στη Λέσβο για ορθοπεταλιά τουρίστες από Σμύρνη και Αδραμύττιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκέπτες από την Τουρκία που θέλουν να κάνουν… ποδήλατο προσελκύει η Λέσβος, η οποία αποφάσισε να «επενδύσει» στην ανάπτυξη αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Λέσβου, τους τελευταίους μήνες επισκέφθηκαν το νησί σε μεγάλους αριθμούς Τούρκοι ποδηλάτες. Αυτό, όμως, δεν έγινε τυχαία, καθώς είχαν προηγηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό συναντήσεις μεταξύ του δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού και εκπροσώπων ποδηλατικών συλλόγων της Τουρκίας και ειδικά της Σμύρνης και του Αδραμυττίου. Αυτή η θετική εξέλιξη οδήγησε τον Δήμο Λέσβου στην απόφαση να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με τον Δήμο Αδραμυττίου. Πρόκειται για έναν προορισμό με πληθυσμό 130.000 κατοίκων, ο οποίος δέχεται περί τους 1,5 εκατ. τουρίστες ετησίως χάρις και στο νέο μεγάλο διεθνές του αεροδρόμιο. Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή ως Μυτιληναίων Αιγιαλός. Με την αδελφοποίηση θα επιχειρηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών. Ο Δήμος Λέσβου θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω το ταξιδιωτικό ρεύμα των Τούρκων ποδηλατών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την τουριστική αγορά του νησιού.

Και η Αθήνα

Δίκτυο ποδηλατοδρόμων, όμως, θέλει να δημιουργήσει και ο Δήμος Αθηναίων στο κέντρο της πόλης για τις μετακινήσεις των επισκεπτών και των τουριστών. Παράλληλα, με τη δημιουργία του δικτύου θα αναζητηθούν λύσεις στο ζήτημα της ασφαλούς στάθμευσης των ποδηλάτων στα άκρα των μετακινήσεων, αλλά και στην αποσαφήνιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την έννοια του ποδηλατοδρόμου.

Την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης των κατοίκων αλλά και προσέλκυσης επισκεπτών επιχειρούν και άλλοι δήμοι, όπως, για παράδειγμα, ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Αλίμου. Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου έχουν δημιουργηθεί και ταξιδιωτικά πακέτα που απευθύνονται σε ξένους ποδηλάτες από αγορές όπως της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια ο ποδηλατικός τουρισμός αναπτύσσεται θεαματικά στην Ευρώπη και καταλαμβάνει ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Η στροφή στην προτίμηση αυτού του τύπου διακοπών συνδέεται με το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την υγεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ποδηλατικές διακοπές αφορούν σε ποσοστό 2% έως 4% των συνολικών ταξιδίων για διακοπές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία φτάνοντας το 6% με 12%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή