300 δισ. από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη θα μεταφέρει η Deutsche Bank

300 δισ. από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη θα μεταφέρει η Deutsche Bank

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς εκτιμά ότι διαφαίνεται η προοπτική ενός σκληρού Brexit, η Deutsche Bank ετοιμάζει την πιο αποφασιστική κίνησή της, στο πλαίσιο της μεταφοράς δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στη διάρκεια της εβδομάδας διέρρευσε από πηγές της γερμανικής τράπεζας, που προτίμησαν την ανωνυμία, ότι σχεδιάζει να μεταφέρει από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη όχι μόνο μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπαλλήλους της, αλλά 300 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/5 του ενεργητικού της τράπεζας, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται σε 1,59 τρισ. ευρώ.

Με μαγνητοφωνημένο μήνυμά του, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας, Τζον Κράιαν, ενημέρωσε προ ημερών το προσωπικό ότι, ουσιαστικά, διαβλέπει την προοπτική του σκληρού Brexit και, ως εκ τούτου, οι περισσότερες από τις συναλλαγές που γίνονται τώρα στο Λονδίνο θα μεταφερθούν μάλλον στη Φρανκφούρτη. Και, βέβαια, η μεταφορά τους προϋποθέτει και τη μεταφορά εκατοντάδων από τους περίπου 98.000 υπαλλήλους της εμβληματικής τράπεζας και, κυρίως, τη μεταφορά περίπου 20.000 τραπεζικών λογαριασμών πελατών της. Πρόκειται για το σχέδιο «Bowline», το οποίο προβλέπει ότι από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους η εμβληματική γερμανική τράπεζα θα εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της από τη Φρανκφούρτη, ενώ έως τον Μάρτιο του 2019 θα έχει μεταφέρει εκεί και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Την προετοιμασία της Deutsche Bank για το Brexit εποπτεύουν δύο διευθυντικά στελέχη του επενδυτικού της βραχίονα, καθώς ο Τζον Κράιαν έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην αποκατάσταση των κακώς κειμένων: στην κακοδιαχείριση και στις εσφαλμένες επιλογές που την οδήγησαν στην καταγραφή δυσθεώρητων ζημιών. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, το δράμα της γερμανικής τράπεζας φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του. Εχει κατορθώσει να διευθετήσει τις περισσότερες από τις υποθέσεις που καλλιέργησαν αρνητική δημοσιότητα και κλόνισαν την εμπιστοσύνη επενδυτών και πελατών της, αλλά και των ίδιων των ρυθμιστικών αρχών του τραπεζικού κλάδου. Εχει, άλλωστε, ενισχυθεί με αύξηση κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ.

Το τρομερό έτος για την Deutsche Bank ήταν το 2016, καθώς στη διάρκειά του έχασε σχεδόν τη μισή χρηματιστηριακή της αξία και αντιμετώπισε προβλήματα επιβίωσης. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι ζημίες της είχαν υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ανέκαμπταν οι ανταγωνιστές της και ειδικότερα οι αμερικανικές τράπεζες. Η φήμη της επλήγη από τις επιθετικές πολιτικές της, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα σημείωνε ζημίες 60 εκατ. δολαρίων, εξαιτίας κακών επενδυτικών επιλογών και, συγκεκριμένα, κάποιων στοιχημάτων σε παράγωγα. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ευημερούσε επί σχεδόν ενάμιση αιώνα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Ομως η τύχη του άλλαξε επειδή δεν διδάχθηκε από τα παθήματα του 2008. Αντί να αναδιαρθρώσει τον επενδυτικό της βραχίονα και να προσαρμοσθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που της έθεσαν οι ρυθμιστικές αρχές τραπεζών, αλλά και γενικότερα η αγορά μετά την παγκόσμια κρίση, η Deutsche Bank επέμεινε στις ίδιες επενδυτικές επιλογές, ευελπιστώντας ότι θα καταλάμβανε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και έτσι θα κάμπτονταν οι ανταγωνιστές της. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει πίσω σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και, παράλληλα, να αντιμετωπίσει τον νόμο και τα πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή