Η χρήση ρομπότ μπορεί να μειώσει μέχρι 90% το εργασιακό κόστος

Η χρήση ρομπότ μπορεί να μειώσει μέχρι 90% το εργασιακό κόστος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του Διαδικτύου, πολύ λίγοι άνθρωποι προέβλεψαν τον ρυθμό με τον οποίο θα εξαπλωνόταν στον κόσμο και πολύ περισσότερο τον αντίκτυπο που θα είχε στην οικονομία και στον πολιτισμό.

Τεχνητή νοημοσύνη, αυξημένη και εικονική πραγματικότητα, ρομπότ στο σπίτι και cloud computing, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα, τείνουν να εξελιχθούν σε αναντικατάστατα στοιχεία της ανθρώπινης καθημερινότητας. Αυτό πιστεύουν πολλοί, μεταξύ των οποίων επενδυτές που διοχετεύουν δισεκατομμύρια στην έρευνα και στην ανάπτυξη αυτών των συστημάτων.

Η μεταφορά θέσεων εργασίας στην παραγωγή σε οικονομίες χαμηλού κόστους μπορεί να μειώσει έως και το 65% του εργασιακού κόστους. Ομως, η χρήση ρομπότ μπορεί να μειώσει το κόστος μέχρι και στο 90%.

Η Κίνα έχει εξαγγείλει ότι θα εξοπλίσει τα εργοστάσιά της με προηγμένα ρομπότ, καθώς οι μισθοί των εργαζομένων εκεί αυξάνονται, η τεχνολογία εξελίσσεται και η οικονομία αναπτύσσεται από την παραγωγή και τις υπηρεσίες.

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχει δεσμευθεί ότι θα επενδύσει 154 δισ. δολ. για τη δημιουργία θέσεων ρομπότ. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση της PwC, περισσότερο από το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου «ρομποτοποίησης».

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τα επόμενα 15 χρόνια τα ρομπότ θα μπορούσαν να αναλάβουν έως και το 38% των σημερινών θέσεων εργασίας.

Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός τομέας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ευρέως εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως στην αναγνώριση δεδομένων, συμπεριφορικών προτύπων και στην πρόβλεψη, αξιοποιώντας τις τεράστιες βάσεις δεδομένων που έχει στη διάθεσή του. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αποκτήσει την ικανότητα να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις βάσει ατελών πληροφοριών και είναι πλέον ολοένα και περισσότερο σε θέση να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Μάλιστα, μοιράζονται αυτή τη γνώση με άλλα προγράμματα και ρομπότ. Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει και νέες προκλήσεις. Διεξάγονται έντονες συζητήσεις για το ποιος έχει την ηθική ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από μηχανήματα αυξάνονται καθημερινά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλλά και τα media μεταμορφώνονται, όπως και η επαφή ανθρώπου-μηχανής. Χάρη στην εικονική και πλέον την επαυξημένη πραγματικότητα (VR και ΑR), δεν θα βασίζονται μόνον σε μία ή δύο από τις αισθήσεις για την επεξεργασία δεδομένων, αλλά σε περισσότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή