Διαχωριστικές γραμμές Τσίπρα

Διαχωριστικές γραμμές Τσίπρα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαχωριστικές γραμμές της κυβέρνησής του με «τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη» ανέδειξε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην ομιλία που απηύθυνε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό το όραμα για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν είναι όραμα ουδέτερο. Φέρει πρόσημο ιδεολογικό και ταξικό», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτή την αντίληψη «μοιράζεται και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας». Απέναντι σε αυτό, είπε, «υπάρχει ένα ανταγωνιστικό σχέδιο. Ενα σχέδιο της ολιγαρχίας του πλούτου που εκφράζει η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη θέλει να διαλύσει κάθε ίχνος κοινωνικής προστασίας στα χαμηλά στρώματα και να εξυπηρετήσει τις επιταγές των επιχειρηματικών ελίτ», καθώς επίσης και να «γίνουν ακόμη περισσότεροι νέοι και νέες έρμαιο της υποαμειβόμενης και ανασφαλούς απασχόλησης». Είπε, επίσης, ότι η δική του κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει όλες τις δημόσιες δομές Παιδείας και Υγείας, ενώ η Ν.Δ. να τις διαλύσει, να απολύσει ακόμη και γιατρούς και να τις αντικαταστήσει με αμφιβόλου ποιότητας, όπως, π.χ. τα «κολέγια διετούς φοίτησης». Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, με το πρώτο να έχει έντονο απολογιστικό χαρακτήρα και το δεύτερο να αφορά τον στρατηγικό προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε, επίσης, για ακόμη μία φορά επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι επιθυμεί μια Ελλάδα «με πραγματική και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» που δεν προχωρά σε «απαράδεκτες διακρίσεις εις βάρος νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς στοιχεία», ενώ «έξω κυκλοφορούν έμποροι ναρκωτικών ή εκείνοι που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα την εποχή της μεγάλης ρεμούλας».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απέκλεισε (Alpha 98,9) το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι η όποια συζήτηση περί αυτού «αποσπά την κυβέρνηση από το έργο της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, αποσταθεροποίηση, κρίση της δημοκρατίας και των θεσμών. «Δεν υφίσταται αυτό. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται βήματα προς την κάθαρση και την ανασυγκρότηση των θεσμών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι η τακτική της Ν.Δ. εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή της «αριστερής παρένθεσης». «Εχουν εμμονή ότι η Αριστερά ταυτίζεται με ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Πρόκειται για φιλελεύθερη προπαγάνδα του συρμού», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε στην αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. ακόμη και την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στο προαύλιο της Βουλής. «Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. δίνει την αίσθηση “αντιπολιτευτικού αμόκ”, καθώς και κομμάτι του αντιπολιτευτικού Τύπου». Οπως είπε, «είναι θετική η κριτική, να γίνεται ακόμη και πολεμική αλλά να παρουσιάζεται ως περιστατικό κατάλυσης του πολιτεύματος (η εισβολή του “Ρουβίκωνα”), φτάνει τα όρια της γραφικότητας». Ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ τόνισε πως «εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις, από το 2019 θα γίνουν φοροελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία εισοδήματος, θα μειωθεί το 1ο σκαλοπάτι της κλίμακας από το 22% στο 20%». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην απόφαση της Δικαιοσύνης για τον Τάσο Μαντέλη, λέγοντας ότι «η υπόθεση Siemens αποτελεί σύμπτωμα της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Συμπυκνώνει τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε στο σημείο της χρεοκοπίας το 2009».

Αντιπαράθεση για μια γελοιογραφία

Αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη προκάλεσαν αυτή τη φορά μια γελοιογραφία του Αρκά, μια ραδιοφωνική συνέντευξη και… τα γενέθλια του πρωθυπουργού ο οποίος χθες έκλεισε τα 43. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ στην πρωινή εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε, ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι έχει ήδη εντοπίσει και το δώρο που θα του κάνει για τα γενέθλιά του. Ο αρχηγός της Ν.Δ. είπε ότι σκέφτεται να του στείλει μια κορνίζα με το σκίτσο του Αρκά που συνοδεύεται από τη λεζάντα «Είμαι ψεύτης αλλά ορκίζομαι ότι δεν είμαι κλέφτης, με πιστεύετε;». Το σκίτσο παραπέμπει στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον Guardian και sτην αποστροφή: «Αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις για την κυβέρνηση, πολλοί θα πουν “ψεύτες”, αλλά κανένας δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή άτιμοι». Λίγο μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε μέσω non paper. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει την κατανόηση και τη συμπαράστασή μας για την επιλογή του να πει τον πόνο του στον κ. Πορτοσάλτε», ανέφεραν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεταν πως «μπορούμε να του προτείνουμε και αστυνομικά μυθιστορήματα για την παραλία. Μπορεί να του φανούν πιο χρήσιμα από τον Αρκά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή