Λαχταρώντας πουλιά φυτεύουν δένδρα

Λαχταρώντας πουλιά φυτεύουν δένδρα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όμορφα πουλιά κουρνιάζουν σε όμορφα δέντρα, όπως λέει μία κινεζική παροιμία. Στην επαρχία όμως Ναγκτσού, στο βόρειο τμήμα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ, το θέμα είναι ότι απλώς δεν υπάρχουν καθόλου δέντρα.

Καθώς βρίσκεται σε ύψος περίπου 4.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αέρας στο Ναγκτσού έχει λιγότερο οξυγόνο, το κλίμα είναι ξηρό και τα εδάφη αμμώδη, όπου φυσικά δεν φυτρώνουν δέντρα. «Τα δέντρα εδώ είναι σπάνια, έτσι τα πουλιά συνήθως κάνουν τις φωλιές τους στο έδαφος μαζί με τους αρουραίους και τα κουνέλια», δήλωσε ο Σούμτσε Τασί, γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ναγκτσού.

Φέτος όμως ο Σούμτσε χάρηκε όταν βρήκε μία φωλιά σπουργιτιού πάνω σε ένα μικρό πεύκο στην αυλή του διοικητηρίου. «Οι φωλιές των πουλιών είναι μάλλον σπάνιες εδώ, κανείς από εμάς δεν έχει δει εδώ και πολλά χρόνια», λέει ο Σούμτσε. Σε μία προσπάθεια να εμφανισθούν πτηνά, η τοπική κυβέρνηση ξεκίνησε να φυτεύει περισσότερα δέντρα, προσκαλώντας κατάλληλες εταιρείες, όπως ο όμιλος Elion, για να βοηθήσουν. «Στη δεκαετία του ’80, η κυβέρνηση προσέφερε τεράστιες επιδοτήσεις για επιτυχημένες τεχνικές δενδροφυτεύσεων, κανείς ωστόσο δεν διεκδίκησε ποτέ αυτές τις επιδοτήσεις.

Οσα δέντρα φυτεύθηκαν, τον επόμενο χρόνο ήταν νεκρά», θυμάται ο Σούμτσε. Το 1998 το Ναγκτσού δημιούργησε την πρώτη βάση δενδροφύτευσης, φυτεύοντας κέδρους, ερυθρελάτες και λεύκες, ενώ το 2008 δημιούργησε άλλη μία βάση με κυπαρίσσια και φτελιές καθώς οι ξύλινοι κορμοί τούς προστατεύουν από τον σκληρό χειμώνα. Υπάρχουν πέντε προκλήσεις για ένα δέντρο να επιβιώσει στο Ναγκτσού, δήλωσε ο Σαν Φουτσιάνγκ, τεχνικός της Elion, η οποία φύτευσε πάνω από 200.000 φυτά στο Ναγκτσού. Είναι δύσκολο για ένα δέντρο να ριζώσει στον ισχυρό άνεμο. Το νερό και τα λιπάσματα εξαφανίζονται στο έδαφος. Οι κορμοί των δένδρων ξηραίνονται στις ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες. Τα δέντρα μπορούν να υποκύψουν στον παγετό και τις ξαφνικές πτώσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, λέει ο Σαν. «Τα δενδρύλλια, προσθέτει ο Σαν, αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά στο Ναγκτσού. Αν ένα δενδρύλλιο δεν έχει αναπτυχθεί ή δεν έχει κάνει κορμό πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί να επιβιώσει τον χειμώνα». Ακόμη και αν τα φυτά επιβιώσουν το πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ριζώσει, λέει ο Σαν, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο για να πούμε ότι ένα δέντρο κατάφερε τελικά να επιβιώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή