Από το κέντρο φιλοξενίας στο… δημαρχείο

Από το κέντρο φιλοξενίας στο… δημαρχείο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ προσφύγων θα γίνει στο δημαρχείο Μυτιλήνης μέσα στον Αύγουστο – διαδικασία που παρ’ ολίγον να ακυρωθεί γιατί δεν είχε πιστοποιητικό αγαμίας και ληξιαρχική πράξη γέννησης.

«Είναι ο πρώτος γάμος μεταξύ προσφύγων στην ελληνική έννομη τάξη», ανέφερε στην «Κ» ο δικηγόρος και διευθυντής της οργάνωσης HIAS Ελλάδος Βασίλης Κερασιώτης. Ειδικότερα, η 20χρονη Α.Α., γεννημένη στην πόλη Ζαμπάρι της Συρίας, έφτασε στη Λέσβο στις 27 Δεκεμβρίου 2016 με την οικογένειά της. Το αίτημά της για χορήγηση ασύλου εξετάστηκε στις 13 Μαρτίου 2017 και εκκρεμεί ακόμη η έκδοση απόφασης. Διαμένει τους τελευταίους μήνες στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ. Εκεί γνωρίστηκε και συνδέθηκε συναισθηματικά με τον συμπατριώτη της Β.H. αναγνωρισμένο πρόσφυγα από τη Συρία, με τον οποίο αρραβωνιάστηκαν, συζούν και κυοφορεί το τέκνο τους. Η 20χρονη υπέβαλε μαζί με τον αρραβωνιαστικό της στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου Λέσβου αίτηση για να τους χορηγηθεί άδεια για την τέλεση πολιτικού γάμου. Ενώ στον μέλλοντα σύζυγό της δόθηκε η απαιτούμενη άδεια, στην ίδια το αρνήθηκαν, διότι δεν προσκόμισε απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως και βεβαίωση από την αρμόδια αρχή της χώρας της περί μη κωλύματος τέλεσης γάμου.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία και της αναστολής λειτουργίας των προξενικών αρχών στην Ελλάδα, η Α.Α. αδυνατούσε να προσκομίσει τα έγγραφα. Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι η απαίτηση των εγγράφων, αν και προβλέπεται από τον νόμο, «πρέπει ωστόσο να υποχωρεί σε κάθε περίπτωση που η προσκόμισή του οικείου πιστοποιητικού καθίσταται ανέφικτη, όπως στην περίπτωση των πολιτικών προσφύγων και των εξομοιούμενων προς αυτούς αιτούντων άσυλο, των οποίων οι σχέσεις με το κράτος της ιθαγένειάς τους έχουν κατά τεκμήριο διαρραγεί ανεπανόρθωτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει η ελληνική πολιτεία […] να επιδείξει όχι απλώς ανοχή, αλλά ιδίως ευελιξία και ευρύτητα πνεύματος και επιλογών…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή