The silly season

5' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​τις ΗΠΑ οι δημοσιογράφοι αποκαλούν το καλοκαίρι: «The silly season». Τούτο γίνεται, γιατί με την έλλειψη σοβαρών ειδήσεων αναγκαστικά ασχολούνται με «ανόητα» θέματα για να γεμίσουν τις εφημερίδες και τα δελτία τους. Φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα, τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, παράγουμε τόσες πολλές ανόητες ιστορίες, που καταφέραμε να κάνουμε τη silly season να κρατάει δώδεκα μήνες.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, με αφόρητο καύσωνα, διάβασα τρεις σουρεαλιστικές ιστορίες που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Η αναστήλωση της Βρίσας. Βρήκα την είδηση (3/7/2017) στο iefimerida.gr και όταν είδα τον τίτλο «Λ. Κονιόρδου: Να προστατευτούν τα δομικά υλικά των σπιτιών που κατέρρευσαν στη Βρίσα» δεν πίστευα τα μάτια μου. Νόμιζα ότι κάνουν πλάκα. Οταν όμως διάβασα το ρεπορτάζ και διαπίστωσα ότι προέρχεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πείσθηκα ότι μας κτύπησε ο καύσωνας και ταυτόχρονα μας ψεκάζουν. Απολαύστε το:

«Την ανάγκη της προστασίας του αυθεντικού υλικού με το οποίο ήταν χτισμένα τα σπίτια της Βρίσας που κατέρρευσαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, καθώς και της επαναχρήσης του στο ξαναχτίσιμό τους, επισήμανε η Λυδία Κονιόρδου, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και σε αυτήν συμμετείχαν η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στελέχη υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στη Λέσβο και στελέχη μουσείων του νησιού.

Η κ. Κονιόρδου, αναφερόμενη στην ανάγκη του ξαναχτισίματος της Βρίσας και της επαναχρήσης του οικοδομικού υλικού των παλιών προστατευόμενων αρχιτεκτονημάτων που κατέρρευσαν, σημείωσε ότι “οι πέτρες αυτές αποτελούν μια σημαντική προίκα για τον τόπο” που, όπως είπε, πρέπει να μη χάσει τη φυσιογνωμία του.

Οπως σημείωσε, αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι η συγκέντρωση του αυθεντικού υλικού των κατασκευών ανά σπίτι και η φύλαξή τους, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν. Σε αυτή την κατεύθυνση η κ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού θα συνεργασθεί με τις τοπικές Εφορείες αρχαιοτήτων, ώστε πολύ σύντομα να διεκπεραιώνονται οι φάκελοι της αποκατάστασης. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ».

Παρακαλώ, προσέξτε το ρεπορτάζ. Δεν αναφέρεται σε ορισμένα κτίρια που θα μπορούσαν να είναι ιστορικά για την εποχή τους και την αρχιτεκτονική τους, αλλά μιλάει για ΟΛΑ τα σπίτια της Βρίσας! Από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί, φαίνεται ότι τα περισσότερα σπίτια που κατέρρευσαν ήταν χτισμένα με πέτρες, τούβλα και τσιμεντόλιθους, τα οποία κατά την υπουργό μας «αποτελούν μια σημαντική προίκα για τον τόπο» και «αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι η συγκέντρωση του αυθεντικού υλικού των κατασκευών ανά σπίτι και η φύλαξή τους, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν»! Η επίσκεψη της υπουργού έγινε στις 3 Ιουλίου, ενώ ο σεισμός έπληξε την περιοχή στις 12 Ιουνίου και στο μεταξύ τα περισσότερα υλικά έχουν αποσυρθεί με τις μπουλντόζες για να ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά η υπουργός φαίνεται ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν.

Ποιος λογικός άνθρωπος θα ξανακτίσει το σπίτι του με πέτρες χωρίς φέροντα οργανισμό από μπετόν; Κανένας, γιατί απλούστατα θα κινδυνεύει και πάλι να το δει γκρεμισμένο από έναν μελλοντικό σεισμό. Τα σχόλια περισσεύουν. Ξαναδιαβάστε το ρεπορτάζ και είμαι βέβαιος ότι ακόμα θα γελάτε. Μήπως όμως πρέπει να κλαίμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι μας κυβερνούν;

Μνημείο στους άγνωστους εργαζόμενους αλλά και αλληλέγγυους. Στην αρχαιότητα είχαμε τον βωμό που ήταν αφιερωμένος «τω αγνώστω θεώ». Στη δεκαετία το 1930 δημιουργήσαμε το μνημείο του «άγνωστου στρατιώτη». Τον Ιούλιο με τις ζέστες, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μοναδικού μνημείου που έγινε για να τιμηθεί η μνήμη «των 23 ανθρώπων (εργαζομένων της ΕΡΤ και αλληλέγγυων) που στη διάρκεια της διετίας 2013-2015 έφυγαν από τη ζωή από αιτίες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το κλείσιμό της». Αυτό το έμμεσα με μπερδεύει λιγάκι. Κατά τη σεμνή τελετή, παρουσία ορθόδοξου ιερέα, δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 23 ηρώων οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους (άγνωστο πώς) για να μείνει ανοικτή η ΕΡΤ, την οποία έκλεισε άγαρμπα (ομολογουμένως) η κυβέρνηση Σαμαρά.

Να σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου: Εμένα μου φαίνονται πολύ λίγοι οι 23 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι. Τον Ιανουάριο του 2015, 2.245.978 άνθρωποι ψήφισαν τον Σύριζα. Είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί ήταν «αλληλέγγυοι» στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Ασε που υπάρχουν και πολλοί ακόμα αλληλέγγυοι από όλα τα άλλα κόμματα περιλαμβανομένης και της Ν.Δ. Μπορεί, λοιπόν, να είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους και συνδέονταν έμμεσα με το κλείσιμό της.

Πιθανότατα μεταξύ των αλληλέγγυων να υπάρχουν πολλοί που ζούσαν πλουσιοπάροχα με τις πανάκριβες παραγωγές τους και όταν αυτές σταμάτησαν πέθαναν από ασιτία. Εξάλλου είναι τόσο πολλοί οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που είναι δύσκολο να τους βρεις. Λέγεται ότι η ΕΡΤ διαθέτει τόσους εργαζόμενους (2.500;) όσους δεν έχουν όλα τα άλλα κανάλια μαζί! Εκεί που δυσκολεύεται όμως είναι στην τηλεθέαση. Δεν τραβάει με τίποτε. Μονοψήφια νούμερα γύρω στο 5%. Τώρα μάλιστα που έχει στελεχωθεί με απόλυτα αντικειμενικούς δημοσιογράφους όπως η Ακριβοπούλου, είναι βέβαιο ότι θα πατώσει ακόμα περισσότερο. Σοφή παλαιά παροιμία λέει: «Το πολύ Κύριε Ελέησον το βαριέται και ο παπάς».

Τέλος, το μνημείο φέρει την επιγραφή «οία ηώ ω υιέ αεί ει», η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα. Είμαι βέβαιος ότι η επιλογή της επιγραφής δεν είναι τυχαία. Η μετάφρασή της: «όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα», σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται καλύτερα: «Παιδιά να είσαστε πάντα πιστοί στην εφημερίδα Αυγή», ή ακόμα καλύτερα: «His Masters Voice».

Η κατάκτηση του Διαστήματος. Η αναφορά στον παπά, μου θύμισε τον υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασχολείται με την κατάκτηση του Διαστήματος. Σας παραθέτω τις πρώτες παραγράφους από την ανακοίνωση του υπουργού, μετά την επιτυχή εκτόξευση του Hellas-Sat3 από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας:

«Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του υπουργείου μας Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον γγ Βασίλειο Μαγκλάρα γιατί αυτά τα άτομα έχουν δουλέψει πολύ σκληρά ώστε να μπορέσουμε να βρεθούμε εδώ σήμερα και να γιορτάσουμε το γεγονός ότι έχουμε κάνει άλλο ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα.

Είμαι πολύ περήφανος γιατί ήμουν παρών στο πρόγραμμα αυτό και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό των ξένων εταιριών που συνέβαλαν στην εκτόξευση.

Ο δορυφόρος, όπως ξέρετε, θα κάνει χρήση του ελληνικού τροχιακού διαδρόμου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί η χώρα μας επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος.

Και επιστρέφει με δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά την εκτόξευση του HellasSat και ο δεύτερος το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουμε και θα ξεκινήσουμε την Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος το επόμενο δίμηνο…».

Η πρώτη παράγραφος είναι όλα τα λεφτά. Δηλαδή, πήγαν εκεί όχι γιατί ήταν απαραίτητοι, αλλά για να «γιορτάσουνε». Μάλλον για μπανιστήρι πήγανε, διότι όλα έγιναν από τους άλλους. Ο υπουργός όμως έδωσε τα ρέστα του όταν ουσιαστικά παράφρασε τα λόγια του πρώτου αστροναύτη που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, του Neil Armstrong, ο οποίος είπε το περίφημο «That’s one small step for man, one giant leap for mankind». Ο δικός μας είπε με στόμφο «ότι έχουμε κάνει άλλο ένα μικρό βήμα για την ανθρωπότητα». Είδατε σεμνότητα!

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι τη δική μας εμπλοκή. Ο δορυφόρος ανήκει σε αραβικών συμφερόντων εταιρεία, την Arabsat. Το μόνο ελληνικό στοιχείο που έχει είναι το όνομα, το οποίο παρέμεινε από το παρελθόν. Ξέχασα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο καλός φίλος Χριστόδουλος Πρωτoπαπάς, ο οποίος όμως είναι Ελληνοκύπριος. Τρίτωσε το κακό, είναι ο τρίτος παπάς στο σημερινό άρθρο!

Καλό Καλοκαίρι! Ραντεβού τον Σεπτέμβριο.

*Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή