Κρούσεις από μισθωτές σε ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. για το Θριάσιο

Κρούσεις από μισθωτές σε ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ. για το Θριάσιο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μακροπρόθεσμη μίσθωση χώρων στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο έχουν ήδη προχωρήσει μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες. Το ενδιαφέρον έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως στον βασικό μέτοχο της κοινοπραξίας που αναμένεται να αναπτύξει το Θριάσιο, την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Παράλληλα για τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου έχει ενδιαφερθεί και η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι οποίες έχουν, άλλωστε, πραγματοποιήσει ήδη για τον σκοπό αυτό επαφές με τους εμπλεκομένους. Αυτά αποκαλύπτει μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Βρασίδας Ζάβρας, εκτιμώντας πως η διαδικασία παραχώρησης των 600 στεμμάτων του Θριάσιου προς την κοινοπραξία της οποίας ηγείται ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο.

Αυτή περιλαμβάνει την ανακήρυξή της ως οριστικού αναδόχου, την αποστολή της σύμβασης παραχώρησης για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή της και, τέλος, την κύρωσή της από τη Βουλή. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σχίζα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία έχει την κυριότητα τής υπό παραχώρηση έκτασης στο Θριάσιο και διενήργησε τον διαγωνισμό, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο έλεγχος του φακέλου της κοινοπραξίας να έχει ολοκληρωθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και να αποσταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Υπογραμμίζεται πως ο παραχωρησιούχος είναι η κοινοπραξία της θυγατρικής της Τραπέζης Πειραιώς, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που συμμετέχει με ποσοστό 80% και της ελληνικής εταιρείας logistics, Goldair (20%).

Η παραχώρηση έχει διάρκεια 60 έτη και προβλέπει την υλοποίηση δεσμευτικών επενδύσεων σε δύο φάσεις. Η πρώτη και άμεση προβλέπει την κατασκευή 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, τον εξοπλισμό του εμπορευματικού κέντρου και τη σιδηροδρομική διασύνδεσή του και η δεύτερη, επιπλέον 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Επένδυση 158,4 εκατ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 158,4 εκατ. ευρώ και χωρίζεται στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, σε 90,5 εκατ. και 67,9 εκατ. αντίστοιχα. Από τα 90,5 της αρχικής επένδυσης τα 10 εκατομμύρια είναι το εφάπαξ τίμημα που θα εισπράξει η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία θα εκμισθώσει τον χώρο και θα εισπράττει το ετήσιο αντάλλαγμα. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης προέρχεται από ίδια κεφάλαια (36,1 εκατ. από την ΕΤΒΑ και την Goldair σε ποσοστό 80%-20%), μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, τον οποίο θα χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς (38,4 εκατ.) και βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό (για την κάλυψη του ΦΠΑ) 16 εκατ.

«Μόλις ανακηρυχθεί οριστικός παραχωρησιούχος, η ένωση των δυο εταιρειών μας θα συστήσει εταιρεία αποκλειστικού σκοπού στην οποία η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα συνεισφέρει το 80% των απαιτούμενων ιδίων κεφαλαίων (δηλαδή 28,9 εκατ.), και η Goldair Cargo το 20% (δηλαδή 7,22 εκατ.)», εξηγεί ο επικεφαλής της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Τραπεζικής της Τραπέζης Πειραιώς Βρ. Ζάβρας. «Η χορήγηση τραπεζικής χρηματοδότησης θωράκισε χρηματοπιστωτικά το έργο, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει τόσο η EBRD όσο και η EIB για να συμμετέχουν, γεγονός που υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία που διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δίνουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα», συμπληρώνει.

Χαρακτηρίζει, δε, πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες και ελληνικές εταιρείες που προχωρούν σε επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για μακροχρόνιες μισθώσεις των μελλοντικών αποθηκευτικών χώρων στο Θριάσιο».

Επιχειρήσεις, δηλαδή, που θέλουν να προσθέσουν το logistics center του Θριάσιου στο δίκτυό τους και να πραγματοποιήσουν εκεί όλες ή μέρος των διαδικασιών της διαμεταφοράς, αποθήκευσης αλλά και συναρμολόγησης, εξηγεί ο Βρ. Ζάβρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή