Σταθερά επιτόκια από Fed, υπό πίεση το δολάριο

Σταθερά επιτόκια από Fed, υπό πίεση το δολάριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια, με το βασικό παρεμβατικό fed funds rate να παραμένει στο εύρος του 1,00 – 1,25%. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν υπήρχαν ούτε συνέντευξη Τύπου ούτε αναθεωρημένες προβλέψεις των μελών της επιτροπής για την αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων και την οικονομία των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στο δελτίο Τύπου, το οποίο και περιείχε δύο βασικές διαφορές σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου μήνα. Η πρώτη εστιάζεται στη διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed, για την οποία η αρμόδια επιτροπή ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι πιθανόν να ξεκινήσει «σχετικά σύντομα» αντί για «φέτος», που χρησιμοποιήθηκε στo δελτίο Τύπου του Ιουνίου, αντικατοπτρίζοντας τα λόγια της προέδρου της Fed Janet Yellen κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του Ιουνίου.

Η δεύτερη διαφορά σχετίζεται με τον πληθωρισμό, με την αρμόδια επιτροπή να αναφέρει ότι «έχει μειωθεί και είναι κάτω από 2,0%», αντί της φράσης που χρησιμοποιήθηκε τον Ιούνιο ότι ο πληθωρισμός ήταν «σχετικά χαμηλότερος» από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%.

Με τον τόνο της Fed να μεταφράζεται ως πιο ήπιος από ό,τι αναμενόταν και την αρμόδια επιτροπή να εμφανίζει μια σχετικά μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες μετριάστηκαν μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ενδεικτικά, η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλεί πιθανότητα περίπου 4% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο, έναντι περίπου 22% πριν από ένα μήνα και κατά 40% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο έναντι πιθανότητας άνω του 50% στα τέλη Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, το δολάριο ΗΠΑ επέκτεινε τις πρόσφατες απώλειές του. Ενδεικτικά, ο δείκτης DXY, που αποτυπώνει την αξία του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων, τελούσε υπό διαπραγμάτευση την Παρασκευή κοντά σε χαμηλό 13 μηνών 93,152, στο οποίο βρέθηκε την προηγούμενη ημέρα. Στο ίδιο περιβάλλον, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου άγγιξε την Πέμπτη υψηλό 2,5 ετών 1,1777, προτού υποχωρήσει μερικώς κοντά στο 1,1720 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή