Πρώτα η πατρίδα, ο αρχηγός ή η ιδέα;

Πρώτα η πατρίδα, ο αρχηγός ή η ιδέα;

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ δήλωση είχε τη μορφή καταγγελίας. «Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την κυβέρνηση που νομίζουν ότι δουλειά τους είναι να σώσουν την Αμερική απ’ αυτόν τον πρόεδρο. Καταλάβατε;», είπε ο Αντονι Σκαραμούτσι, μιλώντας στο CNN λίγο μετά τη δημοσίευση οχετού ύβρεων με τον οποίο ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ είχε λούσει τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους και τον προεδρικό σύμβουλο στρατηγικής Στιβ Μπάνον. Για πολλούς, όμως, η ύπαρξη μιας «πέμπτης φάλαγγας» θα ήταν λόγος να ελπίζουν ότι ίσως κάποιοι καταφέρουν να περιορίσουν τη ζημιά που ο ανερμάτιστος πρόεδρος θα μπορούσε να προκαλέσει στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ηδη, πριν από την έκρηξη Σκαραμούτσι την Πέμπτη, φαινόταν ότι αρκετοί στην Ουάσιγκτον ανησυχούν για τη συμπεριφορά του προέδρου. «Στην Ουάσιγκτον του Τραμπ είναι δεδομένο πλέον ότι αξιωματούχοι πρέπει να σκεφτούν αν θα εκτελέσουν προεδρικές εντολές που ίσως είναι λανθασμένες ή παράνομες. Κάποιοι προβληματίζονται (και ενίοτε ψιθυρίζουν μεταξύ τους) για το τι θα κάνουν εάν ο πρόεδρος τους ζητήσει κάτι που θα φέρει σε σύγκρουση την αφοσίωση σε αυτόν με τη δική τους αίσθηση σωστού και λάθους», έγραψε την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Ιγνέισιους, έμπειρος σχολιαστής της Washington Post. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε πρόσφατη απάντηση του ναυάρχου Μάικ Ρότζερς, αρχηγού της εθνικής ασφάλειας NSA, όταν του έθεσε δημοσίως αυτό το ερώτημα. «Δεν θα παραβιάσω τον όρκο που τήρησα τα 36 χρόνια που είμαι αξιωματικός», είπε ο Ρότζερς. Πρόσθεσε ότι συχνά υπενθυμίζει στους υφισταμένους του να μην ξεχνούν τον όρκο τους και να ρωτούν εαυτούς, «Γιατί είμαστε εδώ; Ποιος ο σκοπός μας; Τι είναι αυτό που προστατεύουμε;» Και τόνισε: «Αυτό δεν θα το θυσιάσω για κανέναν».

Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι θεωρητικά. Ο κ. Τραμπ συνεχώς ξαφνιάζει τους επιτελείς του μέσω του λογαριασμού του στο twitter, με δηλώσεις και αποφάσεις που έχουν τύχει ελάχιστης (ή ουδεμίας) επεξεργασίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα αποδέχονται διεμφυλικά άτομα. Αιφνιδιασμένοι, οι επιτελείς δεν προχώρησαν στον αποκλεισμό κανενός μέλους του στρατεύματος, επειδή δεν γνωρίζουν τίποτα για την οδηγία. Ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση μεταξύ Ρεπουμπλικανών έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη επίθεση του προέδρου στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Ο υπουργός, τον οποίον ο Τραμπ διόρισε, προκάλεσε την οργή του προέδρου επειδή απέκλεισε εαυτόν από την υπόθεση που διερευνά ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μίλερ – εάν, δηλαδή, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ συνεργάστηκε με τη ρωσική κυβέρνηση. «Εάν απολυθεί ο Τζεφ Σέσιονς, θα γίνει της κολάσεως», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντζεϊ Γκρέιχαμ. «Οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του Μίλερ θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της προεδρίας Τραμπ, εκτός αν ο Μίλερ είχε διαπράξει κάποιο λάθος». Και ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενστεϊν, ο οποίος θα ήταν αρμόδιος για την απόλυση Μίλερ, υπονόησε ότι δεν θα εκτελούσε τέτοια εντολή. «Δεν θα εκτελέσω εντολές εκτός εάν πιστεύω ότι είναι σύννομες και σωστές». Το πιο εμφανές εμπόδιο στην πολιτική Τραμπ, πάντως, εκδηλώθηκε με την απόρριψη από τη Γερουσία του σχεδίου κατάργησης του συστήματος υγείας γνωστό ως Obamacare, όταν τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές (Susan Collins, Lisa Murkowski και John McCain) το καταψήφισαν. Η κατάργηση του Obamacare ήταν για χρόνια επιδίωξη των Ρεπουμπλικανών και την είχε υιοθετήσει με θέρμη ο κ. Τραμπ, οπότε η ήττα δεν ήταν μόνο δική του. Εδειξε, όμως, ότι έστω την τελική στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που θα θέσουν τον όρκο τους να υπηρετήσουν τους πολλούς υπεράνω της αφοσίωσης στον αρχηγό και στο κόμμα, υπεράνω της ιδεοληψίας. Οι θεσμοί λειτουργούν μόνο όταν οι άνθρωποι που τους υπηρετούν έχουν προσωπική αίσθηση ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή