Ποίηση και τέχνη με επίκεντρο τον Γιώργο Σεφέρη θα σμίξουν το φθινόπωρο στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

Ποίηση και τέχνη με επίκεντρο τον Γιώργο Σεφέρη θα σμίξουν το φθινόπωρο στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ διανύουμε το θέρος με πολλά και ενδιαφέροντα εικαστικά αφιερώματα, το Ιδρυμα Θεοχαράκη έχει ήδη καταστρώσει τα σχέδια του χειμώνα με τρεις εκθέσεις που θα τέρψουν ιδιαίτερα τους φιλότεχνους. Ο πολιτιστικός φορέας επιλέγει να ανοίξει τη φθινοπωρινή σεζόν με τον Γιώργο Σεφέρη και την ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική αλλά και τη φωτογραφία.

Στις 8 Νοεμβρίου 2017 θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η έκθεση «Οταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια», με χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ο ποιητής ζωγράφισε, το Νομπέλ που του απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία το 1963, αλλά και πρωτότυπα έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίησή του. Πρόκειται για μια παραγωγική συνεργασία του ιδρύματος με τον Παναγιώτη Ροϊλό, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχο της Εδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από την ίδρυση της οποίας συμπληρώνονται 40 χρόνια.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που συγκεντρώνει σπουδαίους καλλιτέχνες, επωμίζεται ο Τάκης Μαυρωτάς, διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Θα εκτεθούν έργα καλλιτεχνών όπως ο Σπύρος Βασιλείου, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τάσσος, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιώργος Σικελιώτης, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Βασίλης Θεοχαράκης, ο Χρίστος Καράς, ο Κώστας Τσόκλης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Σωτήρης Σόρογκας κ.ά. Το «παρών» δίνει και η νεότερη γενιά με τον Γιάννη Αδαμάκο, τον Στέφανο Δασκαλάκη, την Αφροδίτη Λίτη, τον Χρήστο Μποκόρο, τον Εδουάρδο Σακαγιάν, τον Γιώργο Ρόρρη, τον Αλέξη Βερούκα κ.ά. Παράλληλα θα εκτεθούν έργα των Παναγιώτη Ζωγράφου (1856-1910) και Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1873-1934) σε αντιστοιχία με τα σχόλια του ποιητή για τη ζωγραφική τους.

Μια ειδική ενότητα της έκθεσης θα αναδεικνύει μια άλλη αγάπη του Σεφέρη. Παρουσιάζονται εξήντα αντιπροσωπευτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο ποιητής από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στο Παρίσι έως τα τελευταία του ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι οποίες ανήκουν στις συλλογές του ΜΙΕΤ από τις δωρεές της Μαρώς Σεφέρη και της Αννας Λόντου. Πρόκειται για φωτογραφίες με καθημερινές σκηνές, τοπία από Μικρά Ασία, Κύπρο, Αθήνα, Κορυτσά, Ασίνη, Αχαΐα, Υδρα, Πόρο, Κάιρο, Αμάλφι, Βενετία κ.ά. καθώς επίσης και τα φωτογραφικά πορτρέτα των Στέλιου Σεφεριάδη, Γιώργου Αποστολίδη, Γιάννη Τσαρούχη, Μαρώς Σεφέρη, Χένρι Μίλερ κ.ά.

To Ιδρυμα μας επιφυλάσσει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις για το 2018. Η αρχή γίνεται στις 25 Ιανουαρίου με ένα αφιέρωμα στον πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας, τον Κωνσταντίνο Βολανάκη. Θα φιλοξενηθούν περίπου 70 έργα του, μέσα από τα οποία φαίνεται η μεγάλη προσφορά του στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ζωγραφικής. Ο καλλιτέχνης σπούδασε στην περίφημη Σχολή του Μονάχου, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα και δίδαξε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τη σκυτάλη από τον θαλασσογράφο παίρνει ένας σύγχρονος γλύπτης. Ο Κώστας Βαρώτσος που έκανε μια τομή στη δημόσια γλυπτική της Αθήνας με τον «Δρομέα» του το 1988, θα παρουσιάσει έργα του στο Ιδρυμα τον Μάιο του επόμενου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή