Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επιστρέφει η ισπανική οικονομία

Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επιστρέφει η ισπανική οικονομία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος «εφιάλτης», που είχε διαρκέσει μία ολόκληρη δεκαετία, φθάνει στο τέλος του για την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας ενδέχεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3% το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ), το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,9% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε σε τριμηνιαία βάση από το 2015.

Το προηγούμενο τρίμηνο η Ισπανία είχε ήδη εισέλθει σε θετική τροχιά ανάπτυξης, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 0,8%. Η Ισπανία εδώ και μία δεκαετία υπέφερε εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις της χώρας, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που έπληξε πολλά κράτη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008, η ισπανική οικονομία εισήλθε σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, με τη δημιουργία της «φούσκας» των ακινήτων. Αυτή η δυσμενής κατάσταση εκτόξευσε το ποσοστό ανεργίας στο 26% και οδήγησε σε υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Συνεπώς, τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΙΝΕ αποτελούν καλά νέα για την εξέλιξη της ισπανικής οικονομίας. Εκτός από τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εξαγωγές της χώρας έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας κινήθηκε σε πιο θετικά επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών.

Γαλλική ανάπτυξη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η γαλλική οικονομία, η οποία παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2011. Ενδεικτικά, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών και στην ενίσχυση των επενδύσεων. Σύμφωνα με το Bloomberg, το επενδυτικό κλίμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει ενισχυθεί μετά την εκλογή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτικές υπέρ του επιχειρείν, κυρίως μέσω της μείωσης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, για να καταστήσει τη χώρα πιο ανταγωνιστική.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική βελτίωση εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, που αυξήθηκε τον Ιούλιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών. Ενδεικτικά, για το σύνολο της Ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στο 111,2 τον Ιούλιο από 111,1 τον Ιούνιο και 109,2 τον Μάιο.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος προμηνύουν ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στις χώρες της Ευρωζώνης, αν και ο πληθωρισμός δεν έχει φθάσει στα αναμενόμενα επίπεδα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πρόσφατα ότι η βελτίωση που εμφανίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη αυξάνει τις πιθανότητες για ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή