Η Ν.Δ αποδομεί την αντεπίθεση της κυβέρνησης

Η Ν.Δ αποδομεί την αντεπίθεση της κυβέρνησης

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να χαλάσει το επικοινωνιακό πάρτι που επιχειρεί να στήσει ο πρωθυπουργός, με αφορμή το κλείσιμο της αξιολόγησης και την «έξοδο στις αγορές», επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη Ν.Δ., άλλωστε, έχουν σαφή εικόνα ότι η πορεία του πρωθυπουργού προς τις κάλπες θα βασιστεί σε δύο κύριους άξονες: στην υιοθέτηση της ατζέντας της Ν.Δ. (κλείσιμο μνημονίων, ιδιωτικοποιήσεις –έστω α λα ΣΥΡΙΖΑ–, ευρωπαϊκή πορεία) και στην ανάδειξη του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν, εναλλάξ, μέχρι και το 2014.

Δεν διέλαθε τη γαλάζια προσοχή το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από την έννοια της «πλάνης», με την οποία είχε περιγράψει την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πολίτες μπορεί να χαρακτηρίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ψεύτες» αλλά όχι «κλέφτες, που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι». Παράλληλα, έσπευσε να… παραγράψει τα όσα προηγήθηκαν του Σεπτεμβρίου του 2015, σημειώνοντας ότι ο λαός ψήφισε.

Στη Ν.Δ. δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να είναι και του ευρωπαϊκού σαλονιού και του εγχώριου λιμανιού. Με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που ο ίδιος θα επιχειρεί να δώσει εικόνα υπέρβασης της κρίσης και επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη, ο ίδιος ή οι εντεταλμένοι συνεργάτες του θα κλιμακώνουν τα κτυπήματα είτε στους θεσμούς είτε στους πολιτικούς τους αντιπάλους, με τελική επιδίωξη στην τελική ευθεία για την κάλπη, που οι γαλάζιοι τοποθετούν σε περίπου 12 μήνες από σήμερα, το σκηνικό στο πολιτικό πεδίο να είναι ροκ.

Κριτική

Οπως προειπώθηκε, στόχος της Ν.Δ. είναι να ακυρώσει τη θερινή αντεπίθεση της κυβέρνησης, η οποία βασίστηκε τα τελευταία 24ωρα σε μια, άτυπη, σύγκριση της «εξόδου» στις αγορές ομολόγων της κυβέρνησης Τσίπρα με αυτή του 2014, από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στη μάχη των ομολόγων, η Ν.Δ. προφανώς χαρακτήρισε ως θετική την έξοδο στις αγορές και δεν υιοθέτησε την τότε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ («τι θέλουμε τις αγορές αφού έχουν πλεονάσματα» είχε αναφέρει τότε ο κ. Τσίπρας). Ομως, με δήλωση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, περιέγραψε την κατάσταση: «Ημασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και τώρα κάποιοι πανηγυρίζουν που επιστρέψαμε στο ισόγειο». Στην Πειραιώς σημειώνουν τις βαριές πληγές που υπέστη η οικονομία μεταξύ των δύο εκδόσεων, ενώ σηκώνουν το γάντι και στην επιχειρηματολογία του Μαξίμου ότι αυτή η τελευταία έξοδος είναι καλύτερη από αυτή του Σαμαρά το 2014. Και μπορεί τα επιτόκια να είναι, όντως, ελάχιστα πιο χαμηλά τώρα, ωστόσο από την Πειραιώς επισημαίνεται ότι αφενός το 2014 όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα «νέο χρήμα» είναι περίπου το μισό (τα υπόλοιπα ανταλλαγή της παλαιότερης έκδοσης) ενώ, επί της ουσίας του επιχειρήματος, η Ν.Δ. δείχνει τι συμβαίνει με τις άλλες χώρες που το 2014 ήταν, μαζί με την Ελλάδα, σε καθεστώς μνημονίου, Πορτογαλία και Κύπρο, με την πρώτη να δανείζεται με 1,30%.

Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. δεν θα επενδύσει στον μηδενισμό, την ίδια στιγμή που θα ρίξει το βάρος της στην ανάδειξη των πραγματικών συνεπειών της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη ζωή των πολιτών και στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Το αφήγημα των μικρότερων φόρων θα είναι κυρίαρχο στη φαρέτρα του προέδρου της Ν.Δ., καθώς όπως επισημαίνει, ο ίδιος οι φόροι από το 2017 έως το 2022 είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015.

Επιπροσθέτως, τα «άπαντα Βαρουφάκη» αλλά και η βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δίκτυο επιρροής στη Δικαιοσύνη αποτελούν κεφάλαια που η Ν.Δ. δεν θα αφήσει να κλείσουν, ακόμη και με την επίκληση της απειλής για εξεταστικές επιτροπές. Τέλος, η Ν.Δ. θα κινηθεί μετωπικά και απέναντι στην κ. Βασιλική Θάνου. Οπως λένε, «από τη στιγμή που επέλεξε να έχει επί της ουσίας πολιτική δράση, η αντιμετώπισή της θα είναι ανάλογη».

Εικόνα ενότητας εντός του κόμματος

Η εικόνα της ενότητας της Ν.Δ. τους προσεχείς μήνες αποτελεί προϋπόθεση για την επιδίωξη ενός πειστικού εκλογικού αποτελέσματος. Στην Πειραιώς, εξάλλου, γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε αφορμή θα τύχει εκμετάλλευσης από τον μηχανισμό του Μαξίμου, προκειμένου να δοθεί εικόνα εσωτερικής υπονόμευσης, στη Ν.Δ. Τα «περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια» της κυβέρνησης, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μεταφερόμενη κουστωδία υπουργών με μόνον στόχο την επικοινωνία», και ειδικά αυτό της Στερεάς Ελλάδας, αποτέλεσαν μια καλή αφορμή. Την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. εξέδιδε απαγορευτικό για τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στις εκδηλώσεις, ο «οικοδεσπότης» περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης σημείωνε με νόημα πως «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, τι να κάνω εγώ το βατραχάκι». Ο κ. Μπακογιάννης, ως ώφειλε, έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις, παρέθεσε και δείπνο προς τιμήν του κ. Τσίπρα, αλλά άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «ακούσει τους πολίτες». Τη «σπέκουλα», όπως τη χαρακτήρισαν στελέχη της Ν.Δ., έσπευσε να διαλύσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας (ΣΚΑΪ) ότι καλά κάνουν και συμμετέχουν οι περιφερειάρχες και οι αυτοδιοικητικοί, «εγώ αυτό που ζήτησα είναι να μη μετέχουν οι βουλευτές και τα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή