Το ισχυρό ευρώ «σύμμαχος» του QE

Το ισχυρό ευρώ «σύμμαχος» του QE

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρώ ανατιμάται και πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να είναι διατεθειμένη να παραμείνει στο παρασκήνιο και να επιτρέψει την άνοδο του κοινού νομίσματος. Ενώ κανείς δεν αμφιβάλλει πως η συνεχής ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ δεν ευνοεί τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και πως ενισχύει τις ήδη ισχυρές αποπληθωριστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, η εξέλιξη έπρεπε να ικανοποιήσει τους επενδυτές. Η de facto σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, μέσω της υψηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων, διατηρώντας χαμηλά το κόστος δανεισμού, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των μετοχών και συμβάλλοντας στη διατήρηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ταυτόχρονη υποτίμηση του δολαρίου ενισχύει την αμερικανική οικονομία ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν να επιβραδύνεται, ενώ δίνει νέα πνοή στη διάθεση των επενδυτών, παγκοσμίως, να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο ρίσκο. Λίγα πράγματα αρέσουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές (ιδιαίτερα σε αυτές των αναδυόμενων αγορών που είναι εκτεθειμένες στο δολάριο) από το ασθενέστερο δολάριο σε συνδυασμό με χαμηλά αμερικανικά επιτόκια δανεισμού, διότι σε χώρες εκτός ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας τα περισσότερα δάνεια είναι σε δολάρια. Το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά 11,5% από την αρχή του έτους, ενίσχυση που είναι η μεγαλύτερη από το 2003.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι σημαντικών νομισμάτων έχει ενισχυθεί κατά 4,6% από την αρχή του 2017 και αν ενισχυθεί κατά 1% ακόμη, αυτή θα είναι η καλύτερη επίδοσή του επίσης από το 2003. Ωστόσο, η αρνητική για τις εξαγωγές ανατίμηση του ευρώ αναμένεται να σημάνει συναγερμό στη Φρανκφούρτη και σε πολλές πολλές πρωτεύουσες στην Ευρωζώνη. Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού βρίσκεται ήδη στο 1,3%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%», και η πρόσφατη άνοδος του ευρώ αναμένεται να απομακρύνει την ΕΚΤ ακόμα περισσότερο από τον στόχο της. Σύμφωνα με ανάλυση της BNP Paribas, ενίσχυση του ευρώ κατά 10% οδηγεί σε πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά 0,45% το επόμενο δωδεκάμηνο. Στις 20 Ιουλίου, όταν το ευρώ βρισκόταν στο 1,15 έναντι του δολαρίου, ο κ. Ντράγκι είναι πει πως η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει τραβήξει την προσοχή των κεντρικών τραπεζιτών. Εκτοτε, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν τρία σεντ και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών. Παραδόξως, η κουβέντα περί μείωσης των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ περιορίζει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη. Η άνοδος του ευρώ ενθαρρύνει επενδυτές να δανείζονται χρήματα μέσω ομολόγων με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού και να αγοράζουν ομόλογα χωρών της Νότιας Ευρώπης που έχουν υψηλότερη απόδοση.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θεωρούν πως ο Οκτώβριος είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να αρχίσουν να συζητούν πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. Την Τετάρτη, ο Εβαλντ Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, δήλωσε πως οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνονται από τις αρχές του 2018 αλλά και πως δεν θα πρέπει να διακοπούν εντελώς. Υπάρχει και η περίπτωση η πίεση που ασκεί το ευρώ στον πληθωρισμό να οδηγήσει σε τερματισμό της συζήτησης περί μείωσης των αγορών ομολόγων και η ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές της. Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011, οικονομολόγοι της Citi προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 150 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως η Ευρωζώνη και οι παγκόσμιες αγορές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν άπλετη ρευστότητα από την ΕΚΤ αρκετό καιρό ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή