Ενας τυφώνας σάρωσε τα τρομοκαιρικά ιντερνετικά φαινόμενα

Ενας τυφώνας σάρωσε τα τρομοκαιρικά ιντερνετικά φαινόμενα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηρεμία πριν από την «υπερκαταιγίδα»; Τι συνέβη και το περιβόητο «τρομολαγνικό» σάιτ καιρικών προβλέψεων greek-weather.org, που μας είχε συνηθίσει σε άρθρα του τύπου «έρχεται ο φονικότερος καύσωνας όλων των εποχών» και «προφυλαχτείτε από τις αλλεπάλληλες υπερκακοκαιρίες που έρχονται» ανεβάζει πλέον τα νέα με ήπιο, ξερό σχεδόν ύφος, όπως «δελτίο επιδείνωσης καιρού» και «έκτακτη προειδοποίηση για επερχόμενο καύσωνα»; Μάλιστα, οι διαχειριστές του σάιτ όχι μόνο σταμάτησαν να «τρομοκρατούν» τους πολίτες με θύελλες με εξωτικά ονόματα και επερχόμενα τσουνάμι, αλλά διέγραψαν και τις σχετικές παλαιότερες αναρτήσεις τους.

Αυτό που συνέβη ήταν ο… τυφώνας Θοδωρής Κολυδάς. Στις 6 Ιουλίου, το greek-weather.org ανέβασε ανάρτηση με τίτλο «επείγουσα ανακοίνωση μετεωρολόγων», η οποία έκανε λόγο για επερχόμενες θερμοκρασίες 47-48 βαθμών Κελσίου (!), η οποία συνοδευόταν με τη φωτογραφία του γνωστού μετεωρολόγου. Ο κ. Κολυδάς προφανώς αγανάκτησε δημοσιεύοντας με τη σειρά του το εξής: «Ενημερώστε φίλους και γνωστούς σας κοινοποιώντας την ανάρτηση αυτή, στην οποία ένα από τα απαράδεκτα τρομοκαιρικά site, το Greek-Weather.org, τοποθετεί τη φωτογραφία μου για να δώσει “εγκυρότητα” σε ένα διαστρεβλωμένο ρεπορτάζ, για να τονίσει ένα “νέο καύσωνα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους”. Εχουμε μαζέψει πολλά για τη γούνα του και θα ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες αποκατάστασης της αλήθειας».

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι αρκούσε για να αναδιπλωθούν οι διαχειριστές του σάιτ, που αμέσως έγραψαν: «Σας βεβαιώνουμε ότι ήταν εκ παραδρομής και από απλό ανθρώπινο λάθος το ότι αναρτήσαμε τη συγκεκριμένη φωτογραφία και χωρίς κανέναν δόλο και χωρίς ειλικρινά να θέλουμε να παραπληροφορήσουμε το κοινό ή να θίξουμε εσάς προσωπικά, την ΕΜΥ ή οποιονδήποτε άλλον. Δεσμευόμαστε να σταματήσουν όλα τα άρθρα τα οποία είναι παρεξηγήσιμα και αναφέρει ο κ. Κολυδάς ότι πρέπει να σταματήσουν και ότι από εδώ και πέρα τα άρθρα μας σχετικά με τον καιρό θα είναι αυτούσια και καθαρά μόνο με λόγια από έγκυρους μετεωρολόγους, από την ΕΜΥ ή από γνωστές μετεωρολογικές ιστοσελίδες του εξωτερικού και με εμφανή ξεκάθαρα την πηγή τους».

Η ΕΜΥ προγραμμάτιζε εδώ και πολύ καιρό να κινηθεί νομικά εναντίον της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, η οποία όσο περνούσε ο καιρός τόσο ανέβαζε τα «μποφόρ» της παραπληροφόρησης. Λίγες ημέρες πριν από το μοιραίο όπως φάνηκε λάθος με την ανάρτηση της φωτογραφίας του κ. Κολυδά, όπως πρόσεξε η ομάδα των «Ελληνικά Hoaxes» το greek-weather.org είχε αναρτήσει δύο αλλεπάλληλα ποστ σε διάστημα λιγότερο της μιας ώρας, με το ένα να υποστηρίζει «Αυτά δεν γίνονται!! Ερχεται νέος καύσωνας!!» και το δεύτερο «Ερχεται η κακοκαιρία Summer!! Αλλάζουν τα πάντα!!». «Στη σελίδα αυτή, η βροχή βαπτίζεται υπερπλημμύρα, μια καταιγίδα υπερτυφώνας και τα χιόνια στα βουνά υπερχιονοθύελλες. Τα άρθρα της ιστοσελίδας κατεβαίνουν αμέσως μετά την ημερομηνία της πρόβλεψης, (γιατί άραγε;) και όποιος εκφράσει αντιρρήσεις στα τρομολαγνικά δημοσιεύματα των υπερκαταιγίδων, μπλοκάρεται αμέσως» σημειώνουν τα «Hoaxes».

«Το Διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος χώρος, όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, χωρίς έλεγχο. Καταλαβαίνω ότι για κάποιον που θέλει να κερδίσει πολλά κλικ είναι πρόκληση να σπεκουλάρει με ένα θέμα ακραίων καιρικών φαινομένων» λέει στην «Κ» ο πρώην διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Μπορεί να κερδίζει κλικ, όμως ταυτόχρονα σπέρνει τον πανικό γιατί στους πολίτες έρχονται μοιραία μνήμες από παλαιότερα τραγικά περιστατικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή