ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο «κατάρριψης αεροσκάφους» απέτρεψε η Αυστραλία - Συνελήφθησαν 4 ύποπτοι

BBC

Σχέδιο «κατάρριψης» αεροσκάφους με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED) απέτρεψαν η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αυστραλίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, κάνοντας λόγο για «σημαντική κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν μετά από σειρά εφόδων της αστυνομίας σε οικίες στα προάστια του Σίδνεϊ, όπως μεταδίδει το BBC, ενώ κατασχέθηκαν υλικά με τα οποία θα μπορούσε να κατασκευαστεί αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας είπε πως οι ύποπτοι φαίνεται να ήταν «εμπνευσμένοι» από ισλαμιστικές επιρροές, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία «δεν έχει ακόμη πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη επίθεση, την τοποθεσία, την ημερομηνία ή την ώρα», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται η έρευνα να είναι «μακρά και παρατεταμένη». 

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι η γυναίκα και μητέρα δύο εκ των δραστών αρνείται ότι ο γιός και άνδρας της είχαν οποιαδήποτε σύνδεση με την τρομοκρατία.

Το επίπεδο συναγερμού πάντως παραμένει για την ώρα αμετάβλητο στο «πιθανό», που είναι η τρίτη υψηλότερη βαθμίδα σε σύνολο πέντε.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ανεξαρτήτως εάν εξυπηρετούν διεθνείς ή εσωτερικές πτήσεις.

Αν και οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν η επίθεση στόχευε εσωτερική ή διεθνή πτήση, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney's Daily Telegraph, στόχος ήταν μια πτήση εσωτερικού.

Περίπου 100 άτομα έχουν ταξιδέψει από την Αυστραλία για την Συρία για να ενταχθούν σε εξτρεμιστές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν αποτρέψει μια σειρά επιθέσεων, αλλά έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις «μοναχικών λύκων», ανάμεσά τους μια ομηρεία από έναν ισλαμιστή σε καφέ στην καρδιά του Σίδνεϊ τον Δεκέμβριο του 2014 που είχε αποτέλεσμα δύο ομήρους νεκρούς και τον δράστη.

 
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ