ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ το ποιά άτομα θα «κοπούν» από το διπλωματικό προσωπικό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ουάσιγκτον θα μπορέσει να αποφασίσει από μόνη της ποιά μέλη της διπλωματικής της αποστολής στη Ρωσία θα «κόψει», μετά την επιβολή από τη Μόσχα μείωσης του αμερικανικού διπλωματικού σώματος στη χώρα κατά 755 άτομα, ως αντίποινα για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιπλέον, διευκρίνισε πως μεταξύ των 755 ατόμων μπορούν να είναι και Ρώσοι πολίτες που εργάζονται στις διάφορες πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πέσκοφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν περίμενε την έγκριση των κυρώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς με την αποδοχή τους από τη Γερουσία δεν υπάρχει πλέον «κάποιος λόγος να περιμένουμε».   

Ρωσικά αντίποινα για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1, το προσωπικό που υπηρετεί στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα στη Ρωσία θα μειωθεί δραστικά κατά 755 άτομα και θα ανέρχεται πλέον σε 455 άτομα.

O επικεφαλής του ρωσικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές, αφού το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με αφορμή την φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Αν και η είδηση είχε κυκλοφορήσει από την Παρασκευή δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των ατόμων που θα πρέπει να φύγουν από τη Μόσχα αρχής γενομένης της 1ης Σεπτεμβρίου.

«Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι- διπλωμάτες και τεχνικό προσωπικό- εργάζονταν και εργάζονται» στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν. «755 άνθρωποι πρέπει να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία» διευκρίνισε. Με τις περικοπές αυτές ο αριθμός του προσωπικού στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές θα βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με εκείνον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ.

Οπως διευκρίνισε ο Ρώσος πρόεδρος «η υπομονή της Μόσχας για μια βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έχει πλέον εξαντληθεί».

«Περιμέναμε για αρκετό καιρό ότι ίσως κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, ελπίζαμε ότι η κατάσταση θα άλλαζε, αλλά κρίνοντας από τα δεδομένα που έχουμε, εάν αλλάξει δεν θα είναι σύντομα», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Πρέπει, το αποφάσισα, να δείξουμε ότι δεν θα αφήνουμε τα πάντα χωρίς απάντηση», είπε επίσης και εξήγησε γιατί η Ρωσία αντέδρασε στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας: «Η αμερικανική πλευρά για μια ακόμη φορά έκανε απρόκλητα, που είναι πολύ σημαντικό, ένα βήμα προς την επιδείνωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων. Με παράνομες κυρώσεις, με μια απόπειρα να επηρεάσει άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών χώρες συμμάχους που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων με τη Ρωσία» κατέληξε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, όχι όμως την παρούσα χρονική στιγμή. «Είμαι αντίθετος να γίνει από σήμερα» υπογράμμισε.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ