Ο αθώος δολοφόνος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει 23 χρόνια από τον θάνατο της Νικόλ Μπράουν και του φίλου της Ρον Γκόλντμαν και ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τελικά ο Ο. Τζέι Σίμπσον ορθώς απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για τη δολοφονία τους. Ο Σίμπσον βέβαια πολύ αργότερα κατέληξε στη φυλακή, για έναν όμως εντελώς διαφορετικό λόγο – το 2008 καταδικάστηκε σε 33 χρόνια για τη συμμετοχή του σε ένοπλη ληστεία σε ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας. Εξέτισε τα εννέα και προσεχώς, στα 70 του χρόνια, θα είναι πάλι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 

Άλλοτε σούπερ σταρ του αμερικανικού ράγκμπι, ο Ο. Τζέι απορροφήθηκε από την ποπ κουλτούρα και βρέθηκε να γυρίζει ταινίες στο Χόλιγουντ, να παρουσιάζει τηλεοπτικές εκπομπές και να εμφανίζεται σε διαφημίσεις. Η δίκη του το 1994 διήρκεσε δέκα μήνες και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αποτελώντας τρόπον τινά ένα ριάλιτι σόου, με τον κόσμο να παρακολουθεί μανιωδώς την αποκαθήλωση ενός ήρωα. Αν και τα στοιχεία έμοιαζαν αδιάσειστα (αποτυπώματα στο μαχαίρι, ταυτοποίηση αίματος κ.λπ.), η υπερασπιστική γραμμή του Σίμπσον έπαιξε το χαρτί των φυλετικών προκαταλήψεων, αποκαλύπτοντας ρατσιστικές συμπεριφορές λευκών αστυνομικών που ήθελαν να τον παγιδεύσουν. Το σώμα των ενόρκων, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανών, έκριναν με συνοπτικές διαδικασίες (μέσα σε τρεις ώρες) ότι ο κατηγορούμενος ήταν αθώος. 

Και μπορεί να ήταν, ποιος ξέρει; Τον σκηνοθέτη Έζρα Έντελμαν, πάντως, ήταν το τελευταίο που τον απασχολούσε όταν γύριζε το «O.J.: Made in America», παραγωγής ESPN, ένα επικών διαστάσεων, σχεδόν οκτάωρο, ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Όσκαρ στην περσινή τελετή. Ο Έντελμαν ακολουθεί την ιστορία του Σίμπσον από πολύ πριν τις δολοφονίες, για να σχολιάσει επί της ουσίας δύο βασικότατους παράγοντες στη δημιουργία της μεταπολεμικής κοινωνίας των ΗΠΑ: τις φυλετικές συγκρούσεις και την κουλτούρα της δημόσιας προβολής. Ένα από τα κορυφαία ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί ποτέ. 

 

Ο αθώος δολοφόνος-1

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά «The People v. O.J. Simpson».

 

H δίκη του αιώνα

Πέρυσι, επίσης, προβλήθηκε από το δίκτυο FX η τηλεοπτική σειρά «The People v. O.J. Simpson», μια μυθοπλαστική απεικόνιση της «δίκης του αιώνα» με ένα πολύ ιδιαίτερο καστ: Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., Τζον Τραβόλτα, Σάρα Πόλσον και αρκετοί ακόμα, όπως ο Ρος από τα «Φιλαράκια» (Ντέιβιντ Σουίμερ) στον ρόλο του Ρόμπερτ Καρντάσιαν (της γνωστής οικογενείας), δικηγόρου και φίλου του Σίμπσον. Αν και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ο Ο. Τζέι στο τέλος αθωώνεται, τα δέκα επεισόδια παρακολουθούνται με αμείωτο ενδιαφέρον, καθώς, πέρα από ένα άψογο δικαστικό θρίλερ, η σειρά επαναφέρει στο προσκήνιο την αίσθηση του μυστηρίου, ότι δηλαδή δεν θα μάθουμε ποτέ αν τελικά ο Σίμπσον ήταν θύμα των περιστάσεων ή ένας δολοφόνος. 

Τελικά, αυτός το εκανε;

Το 2007 ο Ο. Τζέι έγραψε (με τη βοήθεια ghostwriter) τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα και μαζί μια υποθετική περιγραφή των φόνων. Το βιβλίο λέγεται «Αν εγώ το έκανα», με το «Αν» να βρίσκεται τεχνηέντως κρυμμένο στο επάνω μέρος του εξωφύλλου (η ελληνική έκδοση από το Μεταίχμιο διατηρεί την πρωτότυπη εκδοχή του), με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να διαβάζει «Εγώ το έκανα». Το βιβλίο (προφανώς) προκάλεσε αμέτρητες νομικές και ηθικές αντιδράσεις, αλλά τελικά κυκλοφόρησε το 2007 και διαβάστηκε πολύ, ως υστερόγραφο μιας τραγικής ιστορίας που έγινε ποπ φαινόμενο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή