Η Ελλάδα παραμένει ο βασικός επενδυτής στην Αλβανία και με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2017

Η Ελλάδα παραμένει ο βασικός επενδυτής στην Αλβανία και με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2017

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόθεμα των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Αλβανία, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας (ΤτΑ).

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στα Τίρανα, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των αλλοδαπών στην Αλβανία αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας και οι κλάδοι που προσέλκυσαν περισσότερες ξένες επενδύσεις, είναι οι ακόλουθοι: την πρώτη θέση κατέχει ο τομέας επικοινωνίες και πληροφορίας, στον οποίο περιλαμβάνονται εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, τηλεφωνικά κέντρα κλπ. Το απόθεμα των άμεσων ξένων επενδύσεων στον τομέα αυτό κατά το α΄ τρίμηνο του 2017 ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος σημαντικότερος τομέας για τους ξένους επενδυτές είναι η βιομηχανία αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε παραχωρήσεις υδροηλεκτρικών σταθμών και τον αγωγό Trans Adriatic Pipe (TAP).

Η ΤτΑ επιβεβαιώνει ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προσέλκυσε κατά το α΄ τρίμηνο του 2017 περισσότερες από 1 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις. Τέλος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας κατέχει την τρίτη θέση, με 952 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, επί του παρόντος, η Ελλάδα παραμένει ο βασικός εταίρος της αλβανικής οικονομίας. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες στην Αλβανία φτάνει σε αξία τα 1,2 δισ., ευρώ με τους Ολλανδούς επενδυτές να κατέχουν τη δεύτερη θέση και με την αξία των Ολλανδικών επενδύσεών στην Αλβανία να ανέρχεται σε 870 εκατ. ευρώ.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή