Χωρίς πίστωση τα αναλώσιμα από τα φαρμακεία

Χωρίς πίστωση τα αναλώσιμα από τα φαρμακεία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσωρινή αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση σε ασφαλισμένους αναλώσιμων υλικών, ειδικών διατροφικών σκευασμάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπως αναπνευστικές συσκευές, ορθοπεδικά υλικά κ.ά., ξεκινούν από σήμερα 3.700 φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Οπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, πολλά φαρμακεία του Λεκανοπεδίου έως χθες το μεσημέρι δεν είχαν πληρωθεί, με αποτέλεσμα τελικά οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά να προχωρήσουν στην προαναγγελθείσα κινητοποίησή τους. Πάντως, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι εφόσον ο ΕΟΠΥΥ προχωρήσει τις επόμενες ημέρες την εξόφληση Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, προτίθενται να σταματήσουν την κινητοποίηση.

Μέχρι τότε, τυπικά οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για την αγορά αναλώσιμων υλικών από τα φαρμακεία, χωρίς μάλιστα να μπορούν να διεκδικήσουν να πληρωθούν για τη δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Οργανισμός παρακολουθεί την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και εφόσον υπάρξει ανάγκη, δηλώνει έτοιμος να διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών στα υλικά αυτά, ακόμα και με τη διάθεσή τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ υπάρχει συνεχής επικοινωνία για τη ροή των πληρωμών του Οργανισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, έως και χθες είχε πληρωθεί για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το 70% και το 45% αντίστοιχα των φαρμακείων του Πειραιά, ενώ είχαν ενταλματοποιηθεί πληρωμές Ιανουαρίου στο 60% και Φεβρουαρίου στο 30% των φαρμακείων της Αθήνας. Σε πιο «προχωρημένο στάδιο» βρίσκονται οι πληρωμές για αναλώσιμα που χορήγησαν τον Ιανουάριο στα φαρμακεία εκτός Λεκανοπεδίου (85% Αχαΐα, 96,5% Δωδεκάνησα, 97,5% Ηλεία, 93% Χίο, 89% Ρέθυμνο κ.α.).

Προσπάθεια να αποτρέψει τους φαρμακοποιούς του Λεκανοπεδίου στο να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις κατέβαλε χθες και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο κ. Ξανθός τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια εξομάλυνσης των πληρωμών, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η διαβεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι έως τέλος Αυγούστου οι φαρμακοποιοί θα έχουν πληρωθεί για υλικά που χορήγησαν έως και τον Μάρτιο. «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των φαρμακοποιών να έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, αλλά πρέπει να αντιληφθούν και αυτοί τις δυσκολίες οργάνωσης ενός συστήματος σε μια βάση που θα είναι πιο επωφελής για τον πολίτη», κατέληξε.

ΜΕΘ

O κ. Ξανθός στην ίδια συνέντευξη έδωσε και μια διαφορετική εικόνα για την αναμονή για μία κλίνη εντατικής θεραπείας σε σχέση με αυτή που περιγράφουν τις τελευταίες ημέρες γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ, το θέμα ανέδειξε χθες και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία έφερε ως παράδειγμα τη λίστα «αναμονής» για ΜΕΘ του ΕΚΑΒ Αθήνας που την περασμένη Παρασκευή αριθμούσε 30 ασθενείς. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, πρόκειται για βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, ορισμένοι μάλιστα για τρεις ή και περισσότερες ημέρες.

Ο κ. Ξανθός απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με αποτέλεσμα να έχουν ανοίξει οι περισσότερες από τις 200 κλειστές κλίνες εντατικής που παρέλαβε και τόνισε, «σήμερα τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται κλίνη εντατικής θεραπείας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους, ίσως με μία καθυστέρηση λίγων ωρών, εξυπηρετούνται και αντιμετωπίζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή