Αιχμές Βούτση κατά της αστυνομίας για «Ρουβίκωνα»

Αιχμές Βούτση κατά της αστυνομίας για «Ρουβίκωνα»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για τη δράση που ανέπτυξε η ελληνική αστυνομία κατά την πρόσφατη εισβολή μελών της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, αφήνει ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, μέσω της απαντητικής τρισέλιδης επιστολής του προς τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράσχει εξηγήσεις για την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι πρωταγωνιστές του προαναφερθέντος πρόσφατου επεισοδίου. Απάντηση που η αξιωματική αντιπολίτευση αφενός θεωρεί ανεπαρκή επί της ουσίας, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής με τη στάση του «εξ αντικειμένου διευκολύνει» και άλλες πιθανές ενέργειες παραβίασης του νόμου στο μέλλον.

Χωρίς συνεννόηση

Ο κ. Βούτσης ουσιαστικά υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αρχίσει για ορισμένους από την εν λόγω ομάδα που παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας του Κοινοβουλίου τη διαδικασία της μεταφοράς τους στη ΓΑΔΑ, έδρασαν παρατύπως, καθώς δεν υπήρξε για τέτοια ενέργεια εντολή του ιδίου που εκ της θέσεώς του είναι ο μόνος αρμόδιος για τη φύλαξη των χώρων του Κοινοβουλίου. «Το ιδιαίτερο ζήτημα που προέκυψε από τη σύλληψη και την έναρξη μεταφοράς ορισμένων ατόμων και από την άρση αυτής της ενέργειας κατόπιν συνεννόησής μου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως με τον υπεύθυνο φρούραρχο της Βουλής, οφείλεται προφανώς σε εντολές που είχαν δοθεί σε αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς την οφειλόμενη προηγούμενη συνεννόηση κατά τον τύπο για την αρμοδιότητά μου ως προέδρου της Βουλής», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ο οποίος παράλληλα περιγράφει ως «είσοδο και διαμαρτυρία» την παραβίαση των μέτρων φρούρησης της Βουλής και την εισβολή στο προαύλιο του Κοινοβουλίου από μέλη του «Ρουβίκωνα».

Κύκλοι της Ν.Δ. σχολιάζοντας την απάντηση αυτή, σημειώνουν ότι ο κ. Βούτσης «δεν απαντά στην ουσία των θεμάτων που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Βουλής «φτάνει μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις που έπραξαν το αυτονόητο, να συλλάβουν τους “Ρουβίκωνες”. Εξ αντικειμένου με τη στάση του διευκολύνει παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο και προκαλούν την κοινωνία».

Παραλλήλως, και αφού αναφέρεται σε περιστατικά παραβατικότητας που σημειώθηκαν παλαιότερα, χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις, καθώς και σε «άγνωστα» στην κοινή γνώμη γεγονότα, όπως η υπερπτήση drones, τα οποία αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ζητεί να μην υπάρχουν για τέτοια ζητήματα δημόσιες αντιπαραθέσεις: «Εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση και ότι για ζητήματα επιχειρησιακά δεν είναι σωστό να αναπτύσσονται, δημόσια μάλιστα, αντιδικίες με την υπηρεσία ασφαλείας της Βουλής και τις δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν βεβαίως την απόλυτη ευθύνη πέραν του χώρου του Κοινοβουλίου, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει ανάγκη συνδυασμένης επιχείρησης με συντονισμό ενεργειών».

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Βουλής μεταξύ άλλων συμπληρώνει πως πρέπει «να εδραιωθεί η άποψη αφενός ότι η φρουρά της Βουλής λειτουργεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά με ανοχή και κατ’ αναλογία κάθε φορά των γεγονότων με υψηλό επαγγελματισμό και ευθύνη, αποφεύγοντας να δίνει έδαφος σε επικοινωνιακές δραματοποιήσεις και άσκοπη χρήση βίας και αφετέρου ότι η Βουλή είναι πράγματι ένας ανοικτός χώρος – ναός της Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή