Στουρνάρας: «Να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αριστεία και στην αξιολόγηση»

Στουρνάρας: «Να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αριστεία και στην αξιολόγηση»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μη ικανοποιητική λειτουργία των θεσμών επισήμανε σε συνέντευξή του ως ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Παιδείας, την ανάγκη ανάδειξης της αριστείας και της αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε σε «οχυρά» που θέλουν την χώρα καθηλωμένη και στάσιμη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Accenture Greece Κυριάκο Σαμπατακάκη χαρακτήρισε το ευρώ και τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη ως «ένα πολύ μεγάλο όπλο». «Το ευρώ μας προστατεύει. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει να αντισταθούμε σε διάφορες Σειρήνες που λένε το αντίθετο».

Αναφερόμενος στην Παιδεία ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε το παράδειγμα της Φινλανδίας, τονίζοντας ότι «το βασικότερο είναι να επιμείνουμε πάρα πολύ στην αριστεία, στην αξιολόγηση. Παραδείγματος χάρη, η Φινλανδία, όπου είναι τα πάντα δημόσια, έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου. Γιατί; Διότι υπάρχει αξιολόγηση, υπάρχει απόλυτη αριστεία, υπάρχει η εισαγωγή του ανταγωνισμού μέσα στα σχολεία και να προσελκύσεις τους καλύτερους μαθητές, στα πανεπιστήμια το ίδιο, αλλά να προσελκύσεις και τους καλύτερους δασκάλους. Εκεί το επάγγελμα του δασκάλου, είναι επάγγελμα πολύ μεγάλης περιωπής». Σε ερώτηση γιατί αυτό δεν λειτουργεί στην Ελλάδα σημείωσε ότι αυτό «λειτουργούσε κάποτε. Νομίζω κάποτε κάναμε λάθος και πήραμε μέτρα τα οποία χτύπησαν την αριστεία. Ηταν λάθος αυτό. Η Παιδεία είναι το κεφάλαιο για τους φτωχούς.

Πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε παλιές αρχές, στην Παιδεία, και να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην αριστεία στο δημόσιο σχολείο, ιδιαίτερα. Και ό,τι από το ιδιωτικό είναι καλό, να προσπαθήσουμε να το υιοθετήσουμε και στο δημόσιο και όχι να το χαλάσουμε».

Εξωστρέφεια

Σχολιάζοντας την παγκοσμιοποίηση και τον ρόλο της χώρας μας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «ένα από τα καλά της κρίσης είναι ότι η Ελλάδα έγινε πολύ πιο εξωστρεφής. Εχουν αναπτυχθεί οι κλάδοι των εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, εις βάρος των κλάδων των μη εμπορεύσιμων. Εχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό από τα πιο ειδικευμένα στον κόσμο. Αν πάρετε για παράδειγμα τις δημοσιεύσεις Ελλήνων επιστημόνων, κατά κεφαλήν, είναι από τις υψηλότερες παγκόσμια. Εκεί που υστερούμε είναι πώς αυτές τις επιστημονικές ιδέες να τις μετατρέψουμε σε καινοτομία. Εκεί πρέπει να δέσουμε περισσότερο την επιχειρηματικότητα με τα πανεπιστήμια, με τα κέντρα αριστείας, με τα ερευνητικά κέντρα. Και έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν. Από τον πρωτογενή τομέα, τον δευτερογενή, τις υπηρεσίες. Η ελληνική φύση είναι από τις πιο ποικιλόμορφες, μπορούμε να παράγουμε βότανα από τον αγροτικό τομέα, μπορούμε να παράγουμε καλλυντικά προϊόντα.

Μετά στον δευτερογενή τομέα μπορούμε να συνδέσουμε, για παράδειγμα, τη βιομηχανία τροφίμων με τον πρωτογενή τομέα. Στον τριτογενή τομέα, όπως ξέρετε έχουμε από τα καλύτερα ιατρικά επαγγέλματα στον κόσμο. Αντί λοιπόν να εξάγουμε γιατρούς, μπορούμε να εισάγουμε ιατρικό τουρισμό. Σας λέω λίγες ιδέες πώς μπορούμε να πάμε σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, στο οποίο πηγαίνουμε σιγά σιγά».

Αδύναμοι θεσμοί

Στην ερώτηση του τι μας κρατά και δεν προχωρούμε γρηγορότερα, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους θεσμούς. «Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Ελληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τούς βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα». Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε το πολιτικό σύστημα συνολικά «να λέει στον κόσμο την αλήθεια. Και να μη λέει πράγματα που το βολεύουν βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στην κοινωνία. Τέλος, άσκησε κριτική σε χώρες-μέλη της Ευρωζώνης «που επί 7-8 συναπτά έτη έχουν πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία ξεπερνούν τα όρια τα οποία θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή