Προκαταρκτική για τον «δήθεν» ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Προκαταρκτική για τον «δήθεν» ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναλαμβάνει από εδώ και στο εξής να αναζητήσει την ταυτότητα του διαχειριστή και τα στοιχεία της ιστοσελίδας στην οποία αναρτήθηκε η ψευδής είδηση που αφορούσε σεισμό μεγέθους 9,5 Ρίχτερ στην Κρήτη μέσα στον Αύγουστο. Την εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση έδωσε ο εισαγγελέας Ηρακλείου, Θανάσης Γαλήνας. Ειδικότερα, στο δημοσίευμα-φάρσα που φιλοξενήθηκε σε αγγλόφωνο ιστότοπο, παρουσιάζεται δήθεν μελέτη του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Ευθύμη Λέκκα, που σε συνεργασία με κάποιον Λιθουανό σεισμολόγο προβλέπει έναν τόσο ισχυρό σεισμό. Ο Ελληνας καθηγητής αντέδρασε αμέσως, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατή η έγκαιρη και αξιόπιστη πρόβλεψη σεισμών και ότι οι τεκτονικές δομές στην Ελλάδα δεν δίνουν τέτοια μεγέθη.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι «πρόκειται για μία κοινωνικά απαράδεκτη ενέργεια που γίνεται εν μέσω τουριστικής περιόδου με σκοπό να πλήξει τη χώρα μας», προσθέτοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία τέτοια έρευνα, αλλά ακόμη ότι ο ξένος επιστήμονας που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα είναι ένα φανταστικό πρόσωπο. «Στη Λιθουανία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί και επομένως δεν υπάρχει και γνωστικό αντικείμενο», εξηγεί. Εκείνο που προξενεί μεγάλη εντύπωση, σύμφωνα με τον Ελληνα καθηγητή, είναι το πόσο γρήγορα διαχέονται οι αρνητικές ειδήσεις. «Εχει μεγάλη σημασία οι χρήστες του Διαδικτύου να διαβάζουν προσεκτικά και να αξιολογούν την εκάστοτε πηγή, προτού “πέσουν στην παγίδα” της ψεύτικης είδησης. Για κάθε εκτίμηση σεισμικής εξέλιξης υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή