Σύμφωνο φιλίας μεταξύ ΠΓΔΜ – Βουλγαρίας

Σύμφωνο φιλίας μεταξύ ΠΓΔΜ – Βουλγαρίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Συνθήκη φιλίας θα υπογράψουν σήμερα στα Σκόπια οι ηγέτες ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, σε μία προσπάθεια οικοδόμησης στενότερων σχέσεων και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Μπόικο Μπορίσοφ, θα συναντηθούν σήμερα στα Σκόπια για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας. Μπορίσοφ και Ζάεφ θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του ηγέτη του εθνικιστικού VMRO Γκότσε Ντέλτσεφ, τον οποίο και οι δύο χώρες θεωρούν εθνικό τους ήρωα. Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επέμεινε ότι η συμφωνία φιλίας δεν θα πλήξει με κανένα τρόπο τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ. Μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα καταστήσει την ΠΓΔΜ σταθερό σύμμαχο, με τον οποίο η Βουλγαρία μοιράζεται κοινές ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές αξίες.

Σε μία προσπάθεια να ξεπερασθούν ορισμένα επίμονα ιστορικά εμπόδια, το κείμενο αναφέρει ότι η συμφωνία φιλίας «υπογράφεται στη μακεδονική γλώσσα, σύμφωνα με το μακεδονικό σύνταγμα και στη βουλγαρική γλώσσα, σύμφωνα με το βουλγαρικό σύνταγμα».

Με την υπογραφή της συμφωνίας διαφώνησε το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE των Σκοπίων.

Για τους περισσότερους παρατηρητές, όμως, η συμφωνία αποτελεί ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία για τη σύσφιγξη των σχέσεων. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα, που ανοίγει τον δρόμο για νέα εποχή καλών σχέσεων με τους γείτονές μας. Η συνθήκη δεν είναι ιδανική. Θα λειτουργήσει, όμως, ως καλό πρώτο βήμα για μελλοντικές βελτιώσεις», ανέφερε ο Σκοπιανός διπλωμάτης Λιούπκο Αρσόφσκι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή